Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Persbericht PvdA


Den Haag, 9 september 2004


PvdA diep teleurgesteld over kabinetsplan de WW-rechten te beperken


Even leek het erop dat het kabinet de protesten van de podiumkunstenaars over de ingreep in de WW serieus zou nemen. Dat werd beloofd voor de zomer door minister de Geus. Maar niets daarvan. Gisteren kondigde het kabinet aan de kortdurende WW af te schaffen per 1 januari 2005 en het recht op WW te bekorten (referte eis). De gevolgen zijn vér strekkend. Volgens de kunstbond KIEM zal driekwart van de podiumkunstenaars getroffen worden. Een hele beroepsgroep verdwijnt nagenoeg omdat een sluitend arbeidspatroon of vaste contracten in deze sector niet mogelijk zijn. De aanpassing die de minister biedt is volstrekt onvoldoende om de kunstenaars aan het werk te houden. De PvdA vindt dat onacceptabel.


Het effect van het afschaffen van de korte WW is van grote invloed op de totale arbeidsmarkt, die voor 30% uit flexibele banen bestaat. Deze ver strekkende consequentie voor het bedrijfsleven is volledig onderschat. Immers, de risico s van tijdelijk werk zullen voor velen te groot zijn. Als je een eigen huis hebt of een verdienende partner krijg je bij werkloosheid geen uitkering.


Het kabinet vindt dat de groeiende werkloosheid bestreden moet worden door prikkels uit te delen. Door mensen rechten te ontnemen wordt gestimuleerd zij bij ontslag weer aan het werk gaan. Dat argument van het kabinet snijdt natuurlijk geen hout. Nederland had tot 2 jaar geleden de laagste werkloosheid van Europa en dat gedurende meerdere jaren. Zo bezien is er niks mis met de bereidheid van mensen om te werken. De reeks bikkelharde maatregelen waarmee nu in de WW gesneden wordt heeft dan ook op die grond geen rechtvaardiging.


Kortom, dit Kabinet is alleen om ideologische redenen bezig de WW en andere sociale wetten om zeep te brengen. Het Kabinet kiest tégen solidariteit en vóór individuele vrijheid.Vóór de sterkeren, tégen de kwetsbaren.




Partij van de Arbeid