College Bescherming Persoonsgegevens


9 september 2004

Praktische uitwerking inzagerecht bij Dexia

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een praktische uitwerking gegeven aan het inzagerecht naar aanleiding van klachten van klanten van Dexia Bank Nederland N.V. (Dexia). De betrokken klanten stelden dat Dexia hen geen volledig overzicht gaf van de persoonsgegevens die Dexia van hen had. Dexia stelde dat de bank zich mocht beperken tot een overzicht van beschikbare informatie. Dexia was van oordeel dat onder overzicht niet een afschrift of uitdraai hoefde te worden verstaan.

Een betrokkene heeft recht op volledige kennisneming van de over hem verwerkte gegevens, dat wil in de praktijk zeggen op een afschrift. Het inzagerecht dient ervoor om te zorgen dat iemand kan weten welke persoonsgegevens van hem worden verwerkt. Alleen zo kan een betrokkene opkomen voor zijn rechten. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt voor zover noodzakelijk om de rechten en vrijheden van in dit geval Dexia te beschermen.

Het CBP geeft aan dat een verantwoordelijke voor een gegevensverwerking bij zeer algemene verzoeken om inzage mag vragen om een precisering van de vraag om een onevenredige administratieve inspanning te vermijden. Ook zou een verantwoordelijke ervoor kunnen kiezen om in eerste instantie alleen een overzicht van de stukken in het dossier te geven. Gelijksoortige verzoeken kunnen ook met een gelijkluidende motivering worden afgewezen.

Het recht op kennisneming betekent voor de verantwoordelijke dat deze een volledig en begrijpelijk schriftelijk overzicht dient te geven van de gegevens die hij van de betrokken persoon verwerkt. Ook dient hij daarbij te vermelden wat het doel van de verwerking is, om welke soort gegevens het gaat, wie de gegevens verder ontvangt en hoe de verantwoordelijke aan de gegevens is gekomen. De betrokkene moet in ieder geval in staat zijn om effectief gebruik te maken van zijn recht op verwijdering of correctie van gegevens.

Het CBP heeft naar aanleiding van verzoeken om bemiddeling bij het verkrijgen van inzage in december 2003 het initiatief genomen om helderheid te brengen in de manier waarop het recht op kennisneming in de onderhavige situatie moet worden uitgelegd.

Lees ook:

* Inzage bij Dexia
Mededeling, 22 december 2003

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.