Stichting Aids Fonds

Groot, landelijk onderzoek naar jongeren en seks van start

Amsterdam, 9 september 2004

Vanaf deze week start Seks onder je 25e, het grote landelijke onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren. Meer dan 20.000 jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar, verspreid over tientallen gemeenten, worden door de plaatselijke GGDen benaderd om via internet een vragenlijst in te vullen over hun seksueel gedrag en hun opvattingen. Op basis van de resultaten ontwikkelen diverse organisaties, gericht op jongeren, gezamenlijk activiteiten om de seksuele gezondheid te verbeteren. Het ministerie van VWS heeft dit onderzoek opgenomen als één van de actiepunten in de strijd tegen de toename van soa, abortussen en ongewenste zwangerschappen onder jongeren. De behoefte aan actuele informatie over het seksuele gedrag van jongeren is groot sinds een soortgelijk onderzoek voor het laatst in 1995 plaatsvond. Zon MW financiert het onderzoek, dat door Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep wordt uitgevoerd.

Uitvoering onderzoek
Het onderzoek wordt gehouden onder jongeren van 12 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs en buitenschoolse jongeren in de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Eind maart 2005 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Diverse organisaties
Organisaties die zich bezig houden met gezondheidsbevordering, vertegenwoordigers van jongeren, jongerenmedia en commerciële (farmaceutische) bedrijven spelen een grote rol in het onderzoek. Zij hebben input geleverd aan de vragenlijst. Op basis van de resultaten trekken de betrokken organisaties gezamenlijk een plan voor activiteiten gericht op het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren. De activiteiten worden verdeeld over de organisaties en op elkaar afgestemd.