Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van minister Dekker (uitgesproken door Ton Ringersma, directeur van de directie Stad & Regio van VROM) bij de opening van het woon- en zorgcentrum St. Joseph in Hilversum op 9 september 2004.

Beste bewoners, betrokkenen, heel Liebergen,

Namens minister Dekker van VROM, die vandaag wegens verplichtingen in de Tweede Kamer niet aanwezig kan zijn, feliciteer ik u met de realisatie van de eerste Woondienstenzone in Hilversum. Een gebied waar wonen, zorg en welzijn samenkomen.

Een wijk waarin we vandaag het Complex Sint Joseph openen. 195 appartementen voor ouderen en mensen met behoefte aan zorgvoorzieningen dicht bij huis, maar ook een complex waar plaats is voor jongeren en druk bezette huishoudens die graag een deel van hun zorgtaken uitbesteden. Het Wijksteunpunt in het complex biedt daarom niet alleen zinvolle tijdsbesteding voor een groep ouderen, maar bijvoorbeeld ook peuter- en kinderopvang.

Met de opening van dit complex kunnen we gelukkig weer een aantal nieuwe woningen aan de voorraad toevoegen. Want, zoals u weet, blijft de woningproductie nog sterk achter en moeten we juist aan de huisvesting van ouderen en mensen die zorg nodig hebben nadrukkelijk aandacht besteden.

In de opgavebrief aan de Tweede Kamer en het actieplan Investeren voor de Toekomst staat dat uitgewerkt. Met Rijksgeld voor stedelijke vernieuwing werkt Hilversum heel gericht aan drie woondienstenzones. Het is goed om te zien dat ook de provincie Noord-Holland hier in Hilversum verantwoordelijkheid heeft genomen. Uit de pot verkoop provinciaal energiebedrijf, de UNA-gelden, helpt men de wijk Liebergen omvormen tot een zorgvriendelijke wijk. Daartoe zal naast investeringen in sociale maatregelen de komende jaren nog veel renovatie, sloop en nieuwbouw nodig zijn. De corporaties hebben daarin een belangrijke rol, want er zullen ook veel bestaande woningen moeten worden aangepast waarna zorgvuldige toewijzing op maat nodig is.

Met de inzet van alle betrokken partijen, maar vooral met het resultaat zoals dat hier in Liebergen tot stand komt, geeft Hilversum voorbeeldig invulling aan het streven om ouderen zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dat kan alleen als zorgvoorzieningen nabij en beschikbaar zijn. Ook hier in Liebergen is gebleken dat wonen en zorg daartoe vooral financieel nog verder ontward moeten worden. Je moet doen waar je goed in bent: corporaties kunnen bouwen en zorginstellingen zijn experts in zorg- en dienstverlening. Ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, maar wél voor het gezamenlijk doel.
U bent hier goed uit die ingewikkelde opgave gekomen. Misschien wel in de eerste plaats door de goede samenwerking tussen gemeente, corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en zelfs het onderwijs. Hier in Liebergen bent u al heel ver, maar ook de woondienstenzones in Hilversum Noord (het Vierkerkenhuis) en Hilversum Noordoost (Lieven de Key) gelden als voorbeeldprojecten van het innovatieprogramma Wonen en Zorg, het inmiddels afgeronde initiatief van VWS en VROM samen.

Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk was om zover te komen, meld ik de niet direct betrokkenen. Ontvlechten en op een nieuwe manier bij elkaar brengen van wonen en zorg vergt veel geduld en doorzettingsvermogen.
Iedere situatie in iedere plaats zal weer anders zijn, maar het is zeker zo dat men overal in het land worstelt met vergelijkbare problematiek.Het is dan goed om succesverhalen te horen en je voordeel te doen met ervaringen van anderen: niet ieder wiel hoeft steeds opnieuw te worden uitgevonden.
Een duidelijke regierol van de gemeente is zo'n wiel. Lokale bestuurders die het initiatief nemen om partijen bij elkaar te brengen kunnen veel bereiken. Dat is hier in Hilversum wel gebleken. In het boekje 'Woondienstenzones: het geheim van het succes (en wat zijn de hindernissen)' staan de Hilversumse ervaringen en een aantal praktische hints en tips.

Dames en heren,
St. Joseph en de andere initiatieven, geven een heldere boodschap af: succes is niet voorbehouden aan 'ouderengemeenten'. Ieder lokaal bestuur heeft een verantwoordelijkheid voor huisvesting van de inwoners en een bijzondere verantwoordelijkheid voor kwetsbare groepen zoals ouderen en zorgbehoevenden. Het realiseren van woon- en zorgprojecten is vooral een kwestie van initiatief nemen en doen. Hier is initiatief genomen. Het complex Sint Joseph is het aansprekend resultaat. Niet zonder trots onthul ik daarom nu de gedenksteen en verklaar daarmee Woon en zorgcentrum Sint Joseph voor geopend.