GAIA

Gaia, veeweyde en animaux en peril: 'circusakkoord demotte is boerenbedrog, Een ramp voor roofdieren en olifanten'

'Minister voor dierenwelzijn? Neen, de minister van circus Bouglione'

09 september 2004

© GAIA

GAIA, VEEWEYDE en ANIMAUX EN PERIL zijn zeer verontwaardigd over het akkoord dat minister Demotte, bevoegd voor dierenwelzijn, heeft gesloten met de circussen. 'Dit akkoord is puur boerenbedrog, een ramp voor roofdieren en olifanten en tal van andere wilde dieren, zeggen de organisaties. Demotte probeert iedereen wijs te maken dat dit een verbetering is, maar zoals het er nu staat is er van een eigenlijke verbetering geen sprake. Het is duidelijk opgesteld door mensen die geen enkele wetenschappelijk gegronde kennis ter zake hebben. De minister maakt zich straal belachelijk. Zo is een kangoeroe geen hoefdier, zoals er in het akkoord vermeld staat, maar een buideldier. Zo wil Demotte nu ineens lama's verbieden, terwijl de circussen gedomesticeerde vormen houden. Roofdieren als tijgers, panters, poema's, beren, en olifanten laat hij weer wel toe. Dat is ongeveer zoals de mensen verbieden een hond te houden, maar ze zouden wel een wolf mogen opsluiten in schandalig kleine kooien. Hij verbiedt dieren, maar de verkeerde.

Roofdieren als tijgers, leeuwen, panters, wilde dieren van ongeveer 3 meter lang, sluit Demotte op in vrachtwagenkooien van 12 vierkante meter en een olifant krijgt van Demotte een luttele 35 vierkante meter. Een schande, als je weet dat olifanten in een dierentuin ook moeten beschikken over een minimum van 1000 vierkante meter buitenverblijf en in het wild dagelijks 15 km afleggen en een leefgebied hebben van 25 vierkante km. In een dierentuin moet een tijger wettelijk ook een buitenverblijf hebben van 100 vierkante meter. Vlak na de schorsing van zijn wilde dierenverbod zei Demotte nog dat er geen twee maten en geen twee gewichten mogen zijn: een olifant is en blijft een olifant, of hij nu in een circus of in een dierentuin gehouden wordt. Nu neemt hij op een maand tijd een bocht van 180°. Wie zoals Demottte een nepakkoord wil voorstellen als een verbetering, draait de mensen een rad voor de ogen. Hij rekent op de onwetendheid van mensen. Zo komt de zogenaamde beperking tot 24 verplaatsingen van stad tot stad vreemd genoeg ongeveer overeen met wat circus Bouglione jaarlijks doet.
In het akkoord ook geen woord over maatregelen tegen de gewelddadige dressuur van roofdieren en olifanten.
GAIA, VEEWEYDE en ANIMAUX EN PERIL zijn ook verontwaardigd over het feit dat zij vroegen om gehoord te worden na de schorsing van het wilde zoogdierenverbod door de Raad van State. Maar Demotte heeft niet geantwoord. Als er tegen morgen geen positief antwoord komt, volgen er acties. De dierenorganisaties laten zich niet zomaar voor schut zetten. 'Met dit nepakkoord is Minister Demotte ongeloofwaardig', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 'Dit is meer een minister van het circus Bouglione.'
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be