Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Eén kengetal voor bedrijven

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Datum: 09-09-2004

Eén kengetal voor bedrijven

Vanaf eind oktober zijn ondernemingen en instellingen in Nederland onder één kengetal te bereiken. Het ministerie van Economische Zaken introduceert het bedrijfsnummer 088, dat niet aan een bepaalde locatie gebonden is. Ondernemingen hebben hierdoor geen last meer van nummergrenzen: een bedrijf met meerdere vestigingen in het land is voortaan onder één nummer te bellen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken publiceerde de bijbehorende regeling op 8 september in de Staatscourant.

Het belangrijkste kenmerk van de bedrijfsnummers is dat ze gebruikt kunnen worden voor zowel vaste als mobiele aansluitingen. Het nieuwe kengetal betekent meer flexibiliteit: een bedrijf met vestigingen in Leeuwarden, Venlo en Den Haag heeft voortaan maar één centraal nummer nodig. Wanneer een medewerker van vestiging wisselt, kan hij zijn eigen telefoonnummer houden. Consumenten hoeven voortaan maar één nummer te onthouden, en hoeven niet meer te weten waar een onderneming precies gevestigd is om hem te kunnen vinden.

Bedrijfsnummers zijn niet verplicht. Een onderneming of instelling kan besluiten alleen nog maar een 088-nummer te gebruiken; het bedrijfsnummer naast het al bestaande nummer te gebruiken, of alleen zijn al bestaande nummer te blijven gebruiken. Bedrijven hebben zelf aangegeven behoefte te hebben aan een eigen netnummer. Dit kwam voort uit de wens om mobiele aansluitingen en vaste aansluitingen te kunnen koppelen en meer flexibiliteit te hebben in het gebruik van nummers. De verwachting is dat nieuwe nummers van de bedrijven zijn terug te vinden in onder andere het roze gedeelte van de Telefoongids en in de Gouden Gids. Opta informeert bedrijven, onder andere met advertenties in de landelijke dagbladen.

Opta geeft de nummers uit vanaf 21 oktober, rechtstreeks aan de eindgebruiker. Zowel ondernemingen als instellingen, waaronder overheidsinstanties, kunnen gebruik maken van deze nummers. Wanneer voor een nummer meer dan één gegadigde is, wordt het nummer door middel van veilen verdeeld. Deze procedure geldt de eerste zes maanden na het beschikbaar komen van deze nummers. Daarna wordt bij meer aanvragen voor hetzelfde nummer geloot. Op de website van Opta, www.opta.nl, staat hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat.

Met een 088-nummer mogen geen betaaldiensten worden geleverd. Dit betekent dat de gesprekskosten beperkt zullen zijn tot de kosten van het leveren van een oproep. Omdat de nummers zowel aan mobiele als vaste aansluitingen kunnen worden gekoppeld, is differentiatie in het tarief mogelijk. Ter bescherming van de consument, moet de aanbieder van de telefoondienst van tevoren bekend maken wat het bellen naar deze nieuwe nummers kost.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: mw. S. Boitelle, persvoorlichter, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: S.N.Boitelle@minez.nl

09 sep 04 08:46