Verbond van Verzekeraars

Invoering Wfd uitgesteld

Het Besluit Financiële Dienstverlening (BFD), waarin het algemene kader van de Wet financiële dienstverlening (Wfd) en het toezicht nader worden uitgewerkt, is uitgesteld tot begin december. Dat heeft minister Zalm onlangs bekendgemaakt. Door het uitstel zal de Wfd niet per 1 januari 2005 in werking kunnen treden. Het Verbond is blij dat met grote zorgvuldigheid naar het wetgevingstraject wordt gekeken.

Minister Zalm heeft de Tweede Kamer eind augustus per brief laten weten dat hij meer tijd nodig heeft om de bepalingen van de Wfd uit te werken. Volgens de oorspronkelijke planning had de lagere wetgeving (die in het BFD wordt uitgewerkt) omstreeks deze tijd klaar moeten zijn, zodat de Wfd per 1 januari 2005 in werking zou kunnen treden. Die planning is nu definitief van de baan. Naar verwachting wordt de Wfd nu in het tweede kwartaal van 2005 ingevoerd.

Zorgvuldigheid
De minister geeft in zijn brief verschillende redenen aan voor de vertraging. Zo hecht hij eraan dat het wetgevingstraject met grote zorgvuldigheid wordt omkleed. Het gaat immers om een wetsvoorstel dat een grote impact heeft op een brede bedrijfstak. Daarnaast geeft Zalm aan dat het ontwikkelen en formuleren van zorgvuldige en afgewogen wetgeving de nodige tijd in beslag neemt. Dit geldt met name voor de totstandkoming van het BFD, dat mede naar aanleiding van de adviezen van het Platform Financiële Dienstverlening wordt ingevuld. Een aantal punten uit die adviezen is voor de minister aanleiding tot nader overleg met de branche.

Kosten
Naast de zorgvuldigheidsoverwegingen spelen ook de geraamde kosten van de Wfd een rol bij de vertraging. Het Verbond toonde eerder dit jaar met het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars (MINVER) aan dat de totale kosten aanzienlijk hoger uitvallen dan in eerste instantie door het ministerie in de Memorie van Toelichting werd becijferd. De verschillende interpretaties van de kosten zijn voor het ministerie aanleiding geweest om nader overleg te voeren met de betrokken branchepartijen, waaronder het Verbond, de Nederlandse Vereniging van Banken en de tussenpersonenorganisaties NVA en NBVA. Het Verbond heeft in nauwe samenwerking met deze organisaties bovendien een aantal voorstellen gedaan, waarmee de administratieve lasten aanzienlijk kunnen worden gereduceerd met name voor direct writers. Het ministerie wil goed naar deze reductievoorstellen kijken, voordat regelgeving wordt ingevoerd. Het Verbond begrijpt dat standpunt en is blij dat het ministerie de reductievoorstellen serieus neemt. Zodra de conceptteksten van het BFD beschikbaar zijn, worden alle betrokken partijen geconsulteerd.

Verzekerd!, september 2004