Ingezonden persbericht


PERSREACTIE
Raad Nederlandse Detailhandel (RND)
Leidschendam, 9 september 2004

RND: reactie op nieuwe cijfers over winkeldiefstal in Europa

De pakkans van (buitenlandse) winkelcriminelen kan en moet omhoog, dat toont het Europese onderzoek aan. De detailhandel dringt er daarom op aan dat politie en justitie binnen 24 uur na een misdrijf foto's van winkelcriminelen gaan publiceren.

Vandaag wordt voor de vierde maal een Europees onderzoek met cijfers over winkelcriminaliteit gepresenteerd. Het is een jaarlijks onderzoek dat wordt gesponsord door een producent van beveiligingsapparatuur en is gebaseerd op een steekproef van geringe omvang in Nederland. Nederland komt er in het onderzoek slecht uit. Vrijwel alle Europese landen laten een daling zien terwijl de schade door winkeldiefstal in Nederland stijgt.

De beperkte omvang van de steekproef en substantiële verschillen in definities tussen deelnemende landen dragen eraan bij dat een ander beeld wordt gegeven van de omvang van de schade door winkeldiefstal dan de eigen cijfers van de detailhandel in Nederland (www.rndweb.nl). Zo wordt in het Europese onderzoek de administratieve derving meegerekend terwijl dit geen criminele derving is, hierdoor ontstaat een afwijkend beeld van de omvang van winkeldiefstal in Nederland.

Het Europese onderzoek van Professor Bamfield betreft de periode tweede helft 2003, eerste helft 2004. De sterke stijging van winkeldiefstal in Nederland in voorgaande jaren is in de periode 2003 / 2004 afgevlakt. De stijging van de winkeldiefstal over 2003 wordt door de detailhandel becijferd op circa 4%. Uit eigen - vertrouwelijke - bedrijfsgegevens van de RND blijkt dat de financiële schade door winkeldiefstal stabiliseert.

Op 20 januari 2003 heeft de detailhandel samen met de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken een convenant afgesloten "Naar een gezamenlijke aanpak van winkelcriminaliteit". Sinds de ondertekening van dit convenant zijn de maatregelen tegen winkeldiefstal door overheid en detailhandel sterk geïntensiveerd. Dit is mede het resultaat van een harde aanpak door de Politie en het Openbaar Ministerie (OM) én de toegenomen investeringen van de winkeliers in beveiliging. Deze investeringen door de Nederlandse winkeliers zijn in 2003 toegenomen met 7,5% tot een bedrag van 290 miljoen euro.

Als verklaring van de stijgende cijfers van Professor Bamfield over Nederland ten opzichte van de dalende cijfers van de rest van Europa constateert de RND dat Nederland relatief veel last heeft van georganiseerde winkeldiefstal - door jeugdigen - uit Oost-Europa. De RND heeft bij minister Donner eerder dit jaar aangedrongen op intensieve samenwerking met andere EU-landen om deze - vaak jeugdige - criminelen op te sporen en te vervolgen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.