Politiebond ACP

Kabinetsbeleid raakt jongeren

Ook jongeren worden door het kabinet hard aangepakt. Vaak hebben jongeren het idee dat ze het zelf kunnen regelen, maar de praktijk is anders. Bestaande zekerheden uit het verleden bieden voortaan geen zekerheid voor de toekomst.

Bij de politie kunnen de regeringsvoorstellen vreemde en ongewenste gevolgen hebben voor de jongeren die zo moeizaam zijn binnengehaald. Want het gevaar bestaat dat de verschillende regeringsmaatregelen die door dit kabinet worden ingevoerd elkaar nogal bijten.

Zo zijn veel politiekorpsen de afgelopen tijd druk bezig geweest met het werven van jonge medewerkers. Een goede zaak, want politiewerk leer je niet van de ene op de andere dag. Omdat de komende jaren veel oudere collega´s stoppen met werken (ondermeer vanwege prepensioen) moet je de vervanging daarvan goed geregeld hebben en natuurlijk ook goed opleiden. Een kwestie van plannen en op lange termijn denken. Tot zover is er niets aan de hand. Als de prepensioenen vanwege de regeringsplannen voor veel collega´s niet meer doorgaan, dan blijven er de komende tijd nogal wat stoelen bezet in de verschillende korpsen. Dan zitten er plotseling veel mensen in de opleiding waar de komende jaren geen plaats en geld voor beschikbaar is. Het gevolg: mensen die de opleiding tussentijds moeten afbreken of na hun opleiding geen plaats in het korps krijgen. Zij mogen over vijf jaar nog eens solliciteren.

Gaan deze jongeren allemaal de WW in? Geen prettig vooruitzicht, want werknemers die korter dan vier jaar hebben gewerkt krijgen van Balkenende II helemaal geen WW. Jongeren moeten echter wel de premie daarvoor betalen! Het is volgens de Politievakorganisatie ACP in strijd met elke verzekeringsgedachte. Wel de mensen verplicht premie laten betalen, maar verbieden dat ze een uitkering krijgen op het moment dat ze werkloos worden Hoe krijg je het bedacht.

Ook de medewerkers van de Politieacademie krijgen te maken met de gevolgen van dit regeringsbeleid en de problemen die daardoor ontstaan. Dan hebben we het niet over de vele miljoenen die de afgelopen jaren zijn geïnvesteerd, maar over de mensen. Veel van wat er op de Politieacademie de afgelopen jaren door de medewerkers is opgebouwd loopt het risico door het dreigende gebrek aan nieuwe politiemensen tot op de grond te worden afgebroken. De aanwezige kennis onder de docenten veroudert en zal uiteindelijk verdwijnen. Het nieuwe politieonderwijs wordt met de gevolgen van dit regeringsbeleid definitief bij het grof vuil gezet.

Om deze verslechteringen te voorkomen heeft de Politievakorganisatie ACP op donderdag 9 september meegewerkt aan een uitzending van het actualiteitenprogramma "Twee vandaag". In het programma wordt aandacht besteed aan de gevolgen van de bezuinigingen van dit kabinet voor de politiesector. De hierboven omschreven gevolgen zijn dermate ingrijpend dat de raad van hoofdcommissarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken er nog niet goed raad mee lijkt te weten. In de uitzending van `Twee vandaag komen twee Haagse ACP -leden en ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp aan het woord.

Uitzending gemist? Dan kunt u deze ook achteraf bekijken via www.tweevandaag.nl