STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Jamai en wethouder Hazeu zetten voor een schoner Maastricht

Jamai en wethouder Hazeu zetten zich in voor een schoner Maastricht Ook wijkbewoners, schoolkinderen en winkeliers nemen op Plein 1992 de bezem ter hand

Maastricht, 9 september 2004 - Vandaag vond op Plein 1992 een opschoonactie met wijkbewoners, schoolkinderen en winkeliers uit de omgeving plaats. Naast zwerfafval wordt er dit jaar ook aandacht besteed aan onder andere graffiti en scheve stoeptegels. Wethouder Hazeu gaf namens de gemeente Maastricht het startsein voor de actie. De presentatie was in handen van Jamai, de winnaar van Idols 2003. Deze gaf als traktatie na afloop voor de deelnemers een mini-concert.

Na het startsein, trokken de deelnemers met de bezem in de hand het plein over. De gemeente was aanwezig om het afval te verzamelen en zorgde voor het verwijderen van graffiti. Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, licht toe waarom dit jaar niet alleen gekeken is naar zwerfafval: 'Uit onderzoek blijkt dat als bewoners hun omgeving als schoon en goed leefbaar beschouwen, ze minder op straat gooien. Schoon trekt dus schoon aan.'

De actie op Plein 1992 is voor Maastricht tevens een voorproefje voor de eigen zwerfafvalcampagne die binnenkort start. Wethouder Hazeu kondigde namelijk aan dat Maastricht vanaf januari begint met 'Sjiek en Sjoen'. Deze campagne wordt opgezet om de bewoners bewuster te maken van het belang van een schone leefomgeving.

De Week van Nederland Schoon bezoekt deze week vijf steden in Nederland. Na de actie in Maastricht zal de week morgen worden afgesloten in Den Haag, met de prijsuitreiking van de Schoonste Stranden van Nederland.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Van de actie is een foto beschikbaar via de beeldbank van ANP perssupport.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06- 538 513 84.


09 sep 04 21:02