Ingezonden persbericht

Wonen en Psychiatrie in Zeeuws Vlaanderen

TERNEUZEN, 20040911 -- Omdat er bij Ypsilon Zeeuws Vlaanderen, vereniging van familieleden voor mensen die lijden aan schizofrenie of een psychose een grote tevredenheid is over de wijze waarop het wonen voor mensen met een psychiatrische ziekte al jarenlang in het sociaal pension te Terneuzen wordt vormgegeven, organiseerde deze vereniging op vrijdag 4 april 2003 een symposium waarin zij deze bijzondere woonvorm onder de aandacht wilde brengen en voor een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit wilde pleiten, omdat er een grote behoefte is aan dergelijke woonvormen. Inmiddels...


Inmiddels zijn elders in Zeeuws Vlaanderen nog eens 6 woningen aan het sociaal pension toegevoegd, die in de directe omgeving van elkaar bewoond worden door mensen die met beperkte begeleiding zelfstanding wonen. Mensen met een psychiatrische ziekte die nu een eigen woonruimte hebben met eigen verantwoordelijkheden, wat met zich meebrengt dat ze ook zelfbewuster met hun omstandigheden omgaan.

Een stap in de goede richting, naar de indertijd verwoorde doelstelling om uiteindelijk te komen tot een 3 tal woonvormen met een capaciteit van in totaal 50 woningen gebaseerd op het idee van het sociaal pension in Terneuzen is hierdoor dichterbij gekomen. Dat er nu nog maar een eerste stap is realiseert de vereniging zich maar al te zeer, terug denkend aan het enthousiasme van de deelnemers van het symposium de wethouders, de woningcorporaties en de zorgaanbieder is de verwachting gerechtvaardigd dat een opening van een eerste nieuwe wooneenheid een kwestie van tijd zal blijken te zijn.

Vrijwel alle noodzakelijke stappen zijn door de na het symposium opgerichte werkgroep 'Uitbreiding sociaal pension' doorgenomen, wat resulteert dat de kandidaat bewoners, rio indicaties, personeel en appartementen er zijn. Het wachten is tot de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder er uit zijn.

De familie vereniging hoopt dat een en ander op korte termijn zal gebeuren en houd de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in het oog. Een optie die leden van de vereniging openhouden is om een stichting 'Psychiatrie en Wonen' in het leven te roepen waarin zij samen met mensen uit de politiek, het bedrijfsleven, en de gezondheidszorg woonvormen in eigen beheer neemt.

Tot slot meldt vereniging dat zij blij verrast is door de vele blijken van sympathie voor dit project zowel in onze regio als daar buiten.




Ingezonden persbericht