Ingezonden persbericht


Alan Boom wint als meest talentvolle afstudeerder 'Groene Olijf 2004'

Op 10 september 2004 is Alan Boom als de meest talentvolle afstudeerder van 2003 aan een Nederlandse kunstacademie onderscheiden met de 'Groene Olijf 2004'. Alan is afgestudeerd aan Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Margot Lamers van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag kreeg een eervolle vermelding.

Deze vorig jaar in het leven geroepen kunstprijs is een initiatief van ArtOlive en hoort bij de expositie Jong Talent 2004 (t/m 1 oktober 2004, ma. t/m vr. 10.00 - 17.00 uur in het West-Indisch Pakhuis in Amsterdam). Bekijk het werk van de winnaar van de Groene Olijf en de overige exposanten van Jong Talent 2004 op http://expo2004.galerie.nl

De jury van de Groene Olijf 2004 bestond uit:
Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Erwin Olaf (kunstenaar),
Daniela Petovic (curator KPN collectie),
Pietje Tegenbosch (adviseur ABN AMRO Kunststichting) en wordt geleid door
Liesbeth Brandt Corstius (voormalig directeur Museum voor Moderne kunst Arnhem).
Lees hieronder het juryrapport.
Er werd deze avond nog een prijs uitgereikt: de kM Prijs 2004. De kM Prijs is ingesteld voor inventief materiaalgebruik. Gezien de achtergrond van de prijsuitreikende instelling, Stichting Kunstenaarsmateriaal, en het de prijs zijn naam gevende kM is het niet verwonderlijk dat primair gekeken is naar materiaalgebruik. Daarmee onderscheidt de kM Prijs zich van de Groene Olijf. De Winnaar van de kM Prijs 2004 is Marijke de Pous. De kM Aanmoedigingsprijs ging naar Marleen van Grunsven. Beide afstudeerders zijn afkomstig van de HKU in Utrecht.


* * * *
Juryrapport Groene Olijf 2004

De Groene Olijf is bedoeld als een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars, academieverlaters die hun eerste schreden op het professionele pad hebben gezet. Het is in feite een prijs voor pril talent. Over het niveau van het werk van deze jonge kunstenaars is het lastig algemene uitspraken te doen. De jury was zich bewust van de noodzaak het werk te beoordelen vanuit het perspectief van de aanmoediging. Een nadere beschouwing van de werken leidde al snel tot de conclusie dat er overtuigend talent aanwezig was. De jury is van mening dat deze presentatie bewijst dat het werk van de meeste kunstenaars na een opleiding van slechts vier jaar niet voldoende uitgekristalliseerd is. Zij spreekt dan ook haar bezorgdheid uit over het voornemen van de overheid om het kunstonderwijs verder uit te hollen door op de uitgaven voor het vervolgonderwijs te beknibbelen. Uiteindelijk zal dit proces ten koste gaan van de kwaliteit van het hele kunstveld.

Van de 22 inzendingen sprongen de namen van 6 kunstenaars het meest in het oog, in alfabetische volgorde zijn dat: Desiree de Baar, Alan Boom, Margot Lamers, Janna Mulder, Marijke de Pous, Wypke Janette Walen. Een rondgang langs de werken en een discussie over de individuele inzendingen leverde de unanieme voordracht op van Alan Boom als winnaar van de Groene Olijf 2004. De jury heeft genoten van zijn speelfilm Extensible. Het werk getuigt van een professionele houding en inzet en heeft een visuele kracht die de beschouwer rechtstreeks raakt. De jury prijst de poezie in het werk die afgewisseld wordt met verrassend geestige momenten. Boom gaat met zijn film op overtuigende wijze de dialoog aan met alle aspecten van de videokunst, hij schroomt niet om te laten zien dat hij elementen ontleent aan film, strips, videoclips. Hij weet deze elementen op een vanzelfsprekende manier te hanteren waarmee hij aantoont dat hij meester over zijn middelen is. De jury is onder de indruk van het talent van Alan Boom en hoopt dat hij zijn autonomie kan uitbouwen.
De jury zou graag nog een eervolle vermelding willen geven aan Margot Lamers. Haar werk is eigen en ontroerend. Haar minischilderijen doen niet onder voor grote formaten. Ze heeft een prachtige vorm gevonden om de intieme sfeer van haar beelden uit de verf te laten komen.

De jury van de Groene Olijf 2004 bestond uit:
Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Erwin Olaf (kunstenaar),
Daniela Petovic (curator KPN collectie),
Pietje Tegenbosch (adviseur ABN AMRO Kunststichting) en werd geleid door Liesbeth Brandt Corstius (voormalig directeur Museum voor Moderne kunst Arnhem).

a r t o l i v e

west indisch pakhuis
a 's-gravenhekje 1a 1011 tg amsterdam
t 020 - 471 36 04
i www.galerie.nl
_____________________________________________