Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, augustus 2004

Met belgerinkel naar de winkel

Op zaterdag 18 september organiseert de Fietsersbond de Nationale op de Fiets naar de Winkeldag. Op deze dag wil de Fietsersbond duidelijk maken dat er veel meer op de fiets kan, dan men vaak denkt. De laatste jaren zijn er tal van handige en goede accessoires op de markt gekomen, waarmee je makkelijk en snel de boodschappen per fiets kan vervoeren. Ook komen er steeds meer moderne transport-en bakfietsen op de markt, van de grote fietsfabrikanten maar ook van een toenemend aantal kleine gespecialiseerde bedrijven. In de grote steden spreekt men al van een nieuwe trend. Ook In de 'bladen' worden steeds vaker bekende Nederlanders op moderne bakfietsen gesignaleerd.
Leden van de Fietsersbond, ervaren fietsers, geven op 18 september in het hele land praktische voorlichting over al die manieren om de boodschappen op de fiets mee te nemen: van fietstas tot hippe bakfiets, van fietskar tot kratje-mee. De bond deelt ook gratis folders uit met productinformatie en andere tips. In veel fietsenwinkels zal in deze periode speciale aandacht zijn voor fietstransportartikelen. Daarnaast vraagt de Fietsersbond met speciale acties aandacht voor het belang van goede fietsenrekken bij supermarkten.

Veilig fietsparkeren
Vijftig procent van de mensen die hun fiets regelmatig thuis laten, doet dat uit angst voor fietsdiefstal. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente zorgt voor goede stallingmogelijkheden bij winkelcentra en supermarkten. Uit een recente enquete bleek dat 73 procent van de klanten van supermarkten betere fietsenrekken wenst. De Fietsersbond pleit voor stevige, ruime fietsenrekken met het keurmerk FietsParkeur voor kortparkeerders en gratis bewaakte stallingen voor de langparkeerders. In de gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld is het aantal fietsdiefstallen met 25% gedaald sinds het instellen van gratis bewaakt stallen en het fietsgebruik is gestegen. Ook is het belangrijk dat de gemeente zorgt voor comfortabele en veilige fietsroutes van de wijken naar winkelcentra en binnensteden.

Vanaf 15 september staat op www.fietsersbond.nl informatie over tijdstippen en locaties van de acties in het land. Ook de productinformatie en tips staan dan op de site van de Fietsersbond. De Fiets naar de Winkeldag is de bijdrage van de Fietsersbond aan de Week van de Vooruitgang. In deze week, van 16 tot 22 september, staan in heel Europa alternatieven voor het solo-autogebruik centraal.
---



Ingezonden persbericht