Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

De informatiestrategie van bedrijven


Promotie Informatiemanagement


vrijdag 10 september 14.00 uur

Bedrijven hebben er veelal belang bij markten troebel te houden, om bewust onvolledige informatie te laten bestaan en systematisch informatievoorsprongen strategisch te benutten om er uiteindelijk economische meerwaarde uit te halen. Niet voor niets is aandelenhandel met voorkennis verboden. Het veelvuldige voorkomen van troebele markten en de voor de hand liggende strategische kansen die onvolledige informatie biedt in de praktijk, hebben vooralsnog hun weerslag niet gevonden binnen het strategisch management of het informatiemanagement. Het onderwerp informatiestrategie is in theorievorming onderbelicht. Onno Truijens stelde een theorie op over de besluiten die bedrijven nemen in hun informatiestrategie. Informatie-imperfecties worden ofwel opgelost om markten transparanter te maken, of (bewust) behouden om markten troebel te laten. Truijens illustreert zijn theorie met case studies in de commerciële vastgoedmarkt en de Nederlandse reisindustrie.

O. Truijens: Towards a theory of information strategy: exploiting market opaqueness in search for InfoRent. Promotor is prof. dr. Ir. R.E. Maes.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.