Ingezonden persbericht


Lezing "de Limburgse mijnen en de Volkshuisvesting"

In het kader van Open Monumenten Weekend (11 en 12 sept.)

Organiseert GÉON op

Vrijdagavond 10 september

De lezing

"de Limburgse mijnen en de Volkshuisvesting"

Door: Sjef Maas

Vrijdagavond 10 september voorafgaand aan Open monumenten weekend zal door Sjef Maas een lezing worden verzorgd met als titel: "de Limburgse mijnen en de Volkshuisvesting". Tijdens de lezing zullen circa 200 dia's worden getoond in relatie tot de Limburgse mijnen en woningbouw.

Tijd: van 19.00 uur tot 22.00 uur Locatie: schachtgebouw CBS-terrein Kosten: 2 euro

Er kunnen circa 50 personen de lezing bijwonen. Belangstellenden wordt aangeraden tijdig aanwezig te zijn, want vol is vol.

Inhoud lezing

Alvorens de Limburgse mijnen zelf nader aan bod komen, wordt eerst even gekeken naar het mooie Limburgse land en enkele typisch regionale bouwwerken. Maar óók, Limburg ingebed in de historie. Vervolgens komt dan in historisch perspectief de mijnbouw aan de beurt. Het mijnsluitingsproces komt ter sprake en de herdenking daarvan 25 jaren later.

Als voorbeeld wordt begonnen met het wonen in deze regio door de Romeinen (Thermen, Heerlen), als opstap naar een landarbeidershuisje in Limburg omstreeks de eeuwwisseling. In de Mijnstreek worden eerst de huisvestingsactiviteiten van de mijnondernemingen bekeken aan de hand van gelukkig thans nog bestaande woningen in enkele plaatsen. De priester-sociale voorman Poels en de eerste bekende architect Jan Stuyt komen aan de orde. Via de Tweede Wereldoorlog wordt na de bevrijding de woningnood als "Volksvijand nummer één" aan de orde gesteld. Mijlpalen in de woningproductie worden genoemd, afgewisseld met voorbeelden van woningen, gebouwd in de naoorlogse jaren; afsluitend met enkele recente projecten.

Sjef Maas (1937)
Was bedrijfsarchivaris van Linos Advies, koepel voor woningcorporaties. Auteur van verschillende boeken en artikelen op het gebied van archivering en documentatie bij woningcorporaties. Docent aan het Bureau Opleidingen van het NCIV. Zeer actief als heemkundige met verschillende bijdragen voor het tijdschrift: "Heemkundevereniging Geleen". Schreef verschillende jaarboeken voor Linos Adviesgroep. Zijn Opus Magnum was het schrijven van de in 1998 uitgegeven uitvoerige bio-bibliografie: "Een Oud-Gelener in de Nieuw Wereld" . Daarnaast leverde hij bijdragen voor de website www. Lindenheuvel.nl en voor de tentoonstelling: "100 jaar Steenkool te Waterschei-Genk in 2001" en verzorgde voor het gelijknamige tentoonstellingsgedeelte de tekst, getiteld: "Nederland en Staatsmijnen in Limburg".

Open Monumenten Weekend

Ook dit jaar zal het GÉON tijdens het weekend van de Open Monumenten op 11 en 12 september het schachtgebouw open stellen voor het publiek. Het thema van dit jaar is: "vestingwerken". De presentaties in het schachtgebouw zullen in dit weekend aangepast worden aan dit onderwerp. Speciaal voor de kinderen is er een nieuwe versie van het simulatiespel van de ophaalmachine. Zondag 12 september kun je vanuit Simpelveld met de stoomtrein van de ZLSM naar het GÉON reizen.

Open: 11.00 - 17.00 uur Locatie: schachtgebouw CBS-terrein (CBS-weg, Heerlen) Kosten: 2 euro

Info: www. geonheerlen.nl / www.miljoenenlijn.nl Contact: J.Weijers, tel. 045 5605976

---- --