Universiteit van Tilburg

Oratie hoogleraar inkoopmanagement Bart Vos

Vertrouwen is essentie van goede leveranciersrelatie

Steeds vaker rapporteert de chief purchasing officer op directieniveau; inkoopmanagement is een volwaardig vakgebied aan het worden. Bijzonder hoogleraar Inkoopmanagement Bart Vos spreekt in zijn oratie over het belang van een vertrouwensband met leveranciers, over China als global supplier en over maatschappelijk verantwoord inkopen. Zijn intreerede is op vrijdag 10 september in Tilburg.

Bij de inkoop van goederen en diensten zal de laagste prijs zelden het enige criterium zijn. Kwaliteit, flexibiliteit, snelheid, leverbetrouwbaarheid en service zijn vaak minstens zo belangrijk. De essentie van inkoopfunctie is het benutten van kansen en het beheersen van risico's, stelt Bart Vos hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Zeker als een grondstof schaars is of een tekort eraan een grote invloed zou hebben op het financiële resultaat van een onderneming is een goede relatie met de toeleverancier van levensbelang. Maar hoe deze te bewerkstelligen? In zijn oratie getiteld 'Samen dansen op de vulkaan: de rol van inkoop in dynamische supply chains' legt Vos de nadruk op het creëren van een vertrouwensband. Inzicht in elkaars bedrijfsvoering en knelpunten leidt tot succesvolle partnership relaties. Dit gaat niet vanzelf maar vergt inzet en tijd van beide partners bijvoorbeeld via groepsdiscussies, evaluaties en workshops. Dergelijke alliantievaardigheden blijken voor een moderne onderneming in een dynamische omgeving een cruciale succesfactor, aldus Vos.

China
In het moderne bedrijfsleven kijkt de inkoopmanager (ver) over de landsgrenzen. Een bedrijf als Philips realiseert inmiddels eenderde van zijn productie in China. Global sourcing is populair vooral door de mogelijke loonkostenreductie, Toch kunnen 'verborgen' kosten zoals hoge transportkosten door een slechte lokale infrastructuur voor onaangename verassingen zorgen. Global sourcing vergt dan ook een complex afwegingsproces aldus Vos. Hij startte onlangs verkennende studies naar de wijze waarop bedrijven concreet invulling geven aan hun global sourcing beleid. Onder andere de impact van cultuurverschillen op het ontwikkelen van leveranciersrelaties is een belangrijk thema. Het derde en meest recente onderzoeksveld van de bijzonder hoogleraar Inkoopmanagement is maatschappelijk verantwoord inkopen. MVI omvat een bont pallet aan thema's: diversiteit, milieu, veiligheid, mensenrechten, ethiek etc. Wat doen bedrijven eigenlijk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Waarom? En welke instrumenten (gedragscodes, vertrouwenspersonen, ethische training) hanteren ze? Deze vragen wil Bart Vos in de komende tijd beantwoorden.

Bart Vos (1964) studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven en promoveerde er in 1993. Vos werkte tot 1995 als universitair docent in Eindhoven, daarna aan de Universiteit van Tilburg. Eind 1998 verbleef hij een half jaar als gastdocent aan INSEAD, Fontainebleau, Frankrijk en werkte aansluitend anderhalf jaar als consultant/trainer 'inkoop en logistiek' bij PricewaterhouseCoopers. In 2001 keerde hij als universitair hoofddocent terug aan de UvT bij de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. In mei 2003 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar inkoopmanagement, een leerstoel geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI)

Noot voor de pers
Prof.dr. G.C.J.M. (Bart) Vos spreekt zijn intreerede 'Samen dansen op de vulkaan: de rol van inkoop in dynamische supply chains' uit op vrijdag 10 september om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Media-exemplaren van de oratie zijn op te vragen bij de afdeling voorlichting van de universiteit, tel: 013 4662000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Bart Vos is bereikbaar via tel: 013 466 8293, e-mail: b.vos@uvt.nl. Informatie over UvT-wetenschappers vindt u op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT:
www.uvt.nl/persberichten/.
Laatst gewijzigd: woensdag 01 september 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen