Ingezonden persbericht


De Rotterdamse Schouwburg organiseert in het kader van de Internationale Keuze van de Schouwburg een "Volksbühne Special" in samenwerking met het Goethe-Institut Rotterdam. De Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz in Berlijn is een van de meest toonaangevende theaters in Duitsland.

De intendant Frank Castorf komt na zijn gastvoorstelling "Endstation Amerika" uit 2002 al voor de tweede keer naar Rotterdam, nu met de internationaal geprezen enscenering "Erniedrigte und Beleidigte" (De vernederden en gekrenkten). "Erniedrigte und Beleidigte" van Castorf is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dostojevski. Dit stuk is een studie naar het vereenzaamde individu in een verkapitaliseerde wereld. Er zijn geen grote ideeën en idealen meer, alleen nog technieken om te overleven. De mens beweegt zich tussen onderdanigheid en trots. "Erniedrigte und Beleidigte" is te zien op vrijdag 10 en zaterdag 11 september in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

René Pollesh, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe generatie van Duitse theatermakers komt voor het eerst naar Nederland om zijn voorstellling "Pablo in der Plusfiliale" te presenteren, exclusief in Rotterdam! "Pablo in de Plusfiliale" behandelt menselijke relaties in de tijd van neoliberalisme. Pollesch ontwikkelde in de loop der jaren een unieke theatervorm die het midden houdt tussen lezing, talkshow, performance en televisiesoap In 2002 werd hij door het Duitse theatertijdschrift Theater heute uitgeroepen tot theaterschrijver van het Jaar. "Pablo in der Plusfiliale" is van zondag 12 t/m dinsdag 14 september te zien in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Beide voorstellingen zijn Duitstalig met Nederlandse boventitels. Om de special af te ronden richt de decorontwerper Bert Neumann - in Duitsland al meerdere malen tot decorontwerper van het jaar uitgeroepen - de foyer van de Schouwburg in en worden de bijzondere posters van de Volksbühne tentoongesteld. Dit werk is tijdens de gehele Internationale Keuze van 10 t/m 30 september te zien.

Op zaterdag 11 september vindt in het Keuze Café om 16:00 een gesprek plaats met de artistieke kern (o.v.) van de Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz: Frank Castorf, René Pollesch, Bert Neumann. Blom, Buijsman en Van den Brink gaan met hen in gesprek (Duits/Engels) over 'het geheim' van de Volksbühne, de specifieke stijl van acteren, de beeldtaal, de politieke reikwijdte van theater, (in) Oost-Europa.... en wat u hen verder zelf wilt vragen.

Erniedrigte und Beleidigte begint vervolgens om 19.00 in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Voor het gehele programma van de Internationale Keuze en voor kaartverkoop kunt u terecht op www.deinternationalekeuze.nl U kunt ook telefonisch reserveren op 010 - 411 8110.

--
Goethe-Institut
Laurens Runderkamp
Westersingel 9
3014 GM Rotterdam
Tel: 010-209 20 75
Fax: 010-209 20 72
Email: cultuur@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam