LIVE TO EXPLORE THE FUTURE

Pablo Picasso inspireert Eric van der Westen

Eyeing P.P. / Pablo Picasso inspireert Eric van der Westen
10, 11 en 12 september: 11.00 u-21.00 u / onderdeel festival 'Kunst van het Onvolmaakte'
Locatie: Kunstenlab Huize Assisië, Hooghoutse Weg 3, 5074 NA Biezenmortel (N65)

Muziek: Eric van der Westen
Beeldende kunst: Bert Vogels, Koen Delaere
Choreografie: Jack Timmermans
Regie: Phillippe Tonnard
Medewerkende musici:Mete Erker, Hans Timmermans, Olivier Nijs Url: www.ewm-music.com / www.onvolmaakte.nl

Nadat initiatiefnemer Eric van der Westen in 1999 een succesvol muziekproject gedaan had omtrent zijn grote muzikale inspirator Charles Mingus, ging hij verder in zijn drang om dingen te doen die niet vanzelfsprekend zijn voor iemand die zijn sporen in de jazz en geïmproviseerde muziek heeft verdiend. In Pablo Picasso had van der Westen al jaren een creatieve spiegel die hem wees op zijn eigen creatieve beslissingen. Hij gaat nu de confrontatie aan met andere kunstvormen om zodoende de eigen grenzen te verleggen. Door gelijkgestemden te zoeken in de andere kunstdisciplines vond van der Westen een team dat zijn aspiraties kan ondersteunen. Het project 'Eyeing P.P.' is daarvan het resultaat.

Eyeing P.P.
'Eyeing P.P.' is een multidisciplinaire samenwerking van muziek, beeldende kunst en dans geïnspireerd op het leven, de gedachtegang en het werk van Pablo Picasso. Deze invloedrijke kunstenaar heeft bijna een eeuw lang de kunstwereld gedomineerd en geldt nog steeds als een van de belangrijkste iconen van de moderne kunst. In 'Eyeing P.P.' wordt door de beeldende kunstenaars Koen Delaere, Bert Vogels, choreograaf Jack Timmermans en musicus/componist Eric van de Westen geput uit de invloed die Picasso heeft op het werk van deze vier creatieve geesten. Het is het uitgangspunt voor een quadro-audio-visuele hedendaagse totaaltheatervisie op de thematiek van de belangrijkste kunstenaar van de 20e eeuw.

Live atelier
Gedurende drie dagen wordt tijdens het festival 'de kunst van het onvolmaakte'de toeschouwer ondergedompeld in een stortvloed van ideeën. De bezoeker wordt overspoeld met voortrazende ongebreidelde creatieve uitspattingen op Picasso's thematiek: de vurigheid, de verbeelding, de passie, de erotiek, de brute destructie, abstractie, verstilling, esthetiek, de tederheid, de humor en levenslust alsof men in een virtueel op hol geslagen 'live' atelier terecht gekomen is. De 'reis' van de makers is de 'reis' van het publiek.

Kunstenlab
In het kader van het denken over de (her)ontwikkeling van het 100 jaar oude terrein van Huize Assisië, een bijzondere enclave in Midden-Brabant die 66 ha groot is en 42 gebouwencomplexen telt voor de huisvesting en verzorging van zo'n 250 verstandelijk gehandicapten, is een van de leegstaande gebouwen tijdelijk omgetoverd tot een kunstenlaboratorium. Vanwege de maatschappelijke integratie verblijven er steeds minder verstandelijk gehandicapten en moet er gezocht worden naar nieuwe toekomstmogelijkheden voor al deze gebouwen.

In het kunstenlab is een van de hallen in gebruik genomen voor de realisatie van 'Eyeing P.P.' In de andere hal werken Demian Geerlings en Reinhart Voulon vanuit de filmanimatie aan het project 'animation-anywhere-anytime'. Tevens is er het ontwerp te zien van de architect Peter van Hoogmoed die voorziet in de ombouw van dit voormalige activiteitencentrum (vier aaneengeschakelde hallen) tot een laboratorium voor kunst en ontwerp.