TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 07-09-2004

Televisie
HET LEVEN GAAT DOOR
Uitzending vrijdag 10 september
Nederland 2 - 19.55 uur

LEVEN MET EEN TIJDBOM IN JE LIJF IN 'HET LEVEN GAAT DOOR'

In de tweede aflevering van HET LEVEN GAAT DOOR staan René (36) en de 18-jarige Aafke centraal. René heeft de zeer zeldzame en dodelijke spierziekte ALS. Aafke heeft poliepen op haar dikke darm; die poliepen kunnen zich ontwikkelen tot kanker.

Bij René uit de ziekte zich in verlammingen van de spieren. Momenteel is zijn tong verlamd, zijn beide armen en (deels) handen. Praten gaat bijna niet meer en eten doet hij via een sonde. René is volledig afhankelijk geworden van anderen. En daarbij weet hij, dat hij in 'reservetijd' leeft. De ziekte is namelijk progressief en niet te behandelen. Toch probeert hij met zijn vrouw en zoon zijn leven optimaal te leven. Hij viert zijn 37e verjaardag. En dat is een emotionele dag, want elke verjaardag kan de laatste zijn.

Aafke heeft al 2 jaar enorme buikpijnen en sinds het afgelopen voorjaar weet ze dat ze polyposiscoli heeft. Dit zijn poliepen in haar dikke darm. Om te voorkomen dat het kanker wordt, wordt binnenkort de gehele dikke darm van Aafke verwijderd. Ter vervanging wordt van de dunne darm een soort reservoir gemaakt (een pouch). Een pittige operatie en Aafke zal moeten leren leven met haar pouch: niet niks voor een 18-jarige die tussen al deze ingrepen door ook nog haar eindexamen VWO met goed gevolg aflegt.

Het medisch TROS-programma HET LEVEN GAAT DOOR, gepresenteerd door Mireille Bekooij, vertelt per aflevering het verhaal van twee patiënten met een verschillende ziekte of trauma. In een realistisch portret is het aangrijpende verhaal van de patiënten te zien. De kijker ervaart hoe ze met hun ziekte proberen te leven.

Voor meer informatie: www.tros.nl/hetlevengaatdoor