Gemeente Zwolle

Zwolle pakt asociaal scootergedrag aan

De Gemeente Zwolle, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO), het CBR, de Politie en het Openbaar Ministerie (OM) trekken vanaf 10 september gezamenlijk op in de strijd tegen bromfiets- en scooteroverlast. In het kader van -Dit is Zwolle- starten de organisaties een bewustwordings- en handhavingscampagne om de overlast door scooters terug te dringen. De handhaving gaat intensiever en nadrukkelijker plaatsvinden in overlastgebieden. Daarnaast worden op twee middelbare scholen in Zwolle voorlichtingsmiddagen georganiseerd. Het Openbaar Ministerie neemt bij aanhoudende zware overtredingen van een bestuurder de scooter in beslag.

Berijders van scooters en bromfietsen veroorzaken verschillende soorten overlast voor andere weggebruikers en inwoners. Hun gedrag is niet alleen een plaag voor bewoners, maar ook erg gevaarlijk voor de scooterbestuurder zelf. De overlast varieert van gevaarlijk rijgedrag tot geluidsoverlast. Steeds vaker ervaren inwoners van Zwolle dergelijk gedrag als hinderlijk. Het leidt tot een groot aantal klachten per jaar.

Campagne
Op initiatief van de Gemeente Zwolle en het ROVO is een campagne ontwikkeld door Keesie, een reclamebureau dat zich exclusief op jongeren richt. De ontwikkelde campagne is duidelijk en neemt geen blad voor de mond. De doelgroep wordt door posters, flyers en kaarten rechtstreeks aangesproken op het eigen gedrag. De campagne trekt een duidelijke relatie tussen asociaal scootergedrag en dom-zijn. De campagne start op 10 september 2004 als wethouder Janco Cnossen het officiële startsein geeft. Hij deelt de eerste flyers uit aan het promotieteam, dat tegelijkertijd door de stad trekt om flyers te verspreiden.

Voorlichtingsmiddagen
Dit najaar start een tweetal voorlichtingsmiddagen bij middelbare scholen in Zwolle. Tijdens deze middagen is met name aandacht voor het rijgedrag op brommers en scooters. Aan de hand van diverse onderdelen is er aandacht voor de gevolgen van riskant rijgedrag. Jongeren kunnen een vragenlijst invullen en bij goede beantwoording een tank benzine winnen. Deze prijsvraag wordt ook uitgereikt door het CBR aan jongeren die het verplichte bromfietscertificaat gehaald hebben.

In beslag nemen
De politie in Zwolle gaat met verhoogde inzet controleren op scooter- en brommergedrag. Deze controles zijn onder andere gericht op de plaatsen waar bewoners overlast van scooters ervaren. Bij een eerste overtreding gaat er, naast de bekeuring, een brief naar de ouders en / of verzorgers van de bestuurder. Wanneer iemand voor de tweede keer gepakt wordt met een scooter die zwaar is opgevoerd, neemt het OM het voertuig in beslag.

Dit is Zwolle
De campagne wordt in Zwolle gevoerd in het kader van "Dit is Zwolle". Het is de bedoeling dat andere gemeenten in Overijssel de bewustwordingscampagne gaan overnemen. In Zwolle wordt vier weken lang intensief campagne gevoerd, waarna het materiaal twee jaar lang verspreid wordt op plaatsen waar 'bromfietsjongeren' te vinden zijn. De nieuwe afspraken wat betreft handhaving gelden in de gehele politieregio IJsselland.

Samenwerking
De vier bovengenoemde organisaties hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid op het terrein van scooter- en brommeroverlast. De samenwerking is daarom belangrijk om van de aanpak van overlast een succes te maken.


---