Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 september 2004, no. 219

Winnaar prijsvraag Wilhelminaplein vrijdag bekend

Op vrijdag 10 september reikt wethouder Mary-Ann Schreurs de prijs uit aan de winnaar van de prijsvraag voor de herinrichting van het Wilhelminaplein. De prijsuitreiking vindt plaats in Willemstraat 16 vanaf 16.00 uur. Op die plek wordt ook een tentoonstelling geopend van alle ingezonden ontwerpen.

De prijsvraag is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven en de BNA, kring Zuidoost Brabant. Tijdens de bijeenkomst maakt Hein van Buul, voorzitter van de jury, de prijswinnaar bekend en zal Marijke van der Genugten, jurylid namens de Stichting Wilhelminaplein en tevens bewoner van het plein, het juryrapport voorlezen. Wethouder Schreurs reikt symbolisch de prijs uit, die bestaat uit de uitvoering van het ontwerp en opent vervolgens de tentoonstelling.

Wilhelminaplein
Binnen het kader van het architectuurbeleid, is het de bedoeling om regelmatig een prijsvraag te organiseren gericht op een actueel thema. In de Visie Centrumgebied wordt de openbare ruimte genoemd als belangrijk speerpunt. Daarom is deze keer als opdracht niet gekozen voor een gebouw, maar voor de inrichting van een plein. Gekozen is voor het Wilhelminaplein. Dit plein is al enige tijd niet onder handen genomen en kan relatief autonoom worden heringericht, omdat het niet grenst aan de 'rode steentjes zone' en een hele eigen sfeer heeft.

Voorlopig ontwerp
Het winnende ontwerp krijgt binnen de gemeente de status van Voorlopig Ontwerp. Dit betekent dat het ontwerp in grote lijnen vaststaat, maar dat belanghebbenden nog wel inspraak krijgen. Naar verwachting wordt het winnende ontwerp in 2006 uitgevoerd.

Tentoonstelling en boek
Op 10 september wordt ook de tentoonstelling van alle 38 inzendingen geopend. De tentoonstelling is tot en met 20 september te zien in de etalages van de winkels ter hoogte van Willemstraat 16. Ter gelegenheid van de prijsvraag brengt de BNA een boek uit waarin naast het werk van alle deelnemers ook essays zijn opgenomen van Aaron Betsky, Piet Beekman en Jan Spoorenberg. Kees van der Hoeven, voorzitter van de BNA biedt op 10 september het eerste boek aan wethouder Schreurs aan.

© 2004 Gemeente Eindhoven