Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 09-09-2004

Televisie
TWEE VANDAAG
Uitzending: vrijdag 10 september
Nederland 2, 17.58 uur

ONDERWERP TWEE VANDAAG VRIJDAG 10 SEPTEMBER

In TWEEVANDAAG van vrijdag 10 september onder meer het volgende onderwerp: TBS'ers op verlof? Een indringende reportage over de risico-analyse bij een verlofaanvraag van een TBS-patiënt.

Wanneer mag een TBS'er op verlof en hoe kan het fout gaan? Welke afwegingen worden gemaakt door een TBS-kliniek voordat een patient met verlof mag? De ontvoering van Wei Wei Hu mei dit jaar zorgde opnieuw voor grote opschudding in de samenleving. De vraag werd gesteld of er geen rigoureuzere aanpak moest komen om incidenten als deze te voorkomen. Zijn behandelaars eigenlijk wel instaat om een goede inschatting van de risico's te maken?

TWEEVANDAAG maakte een bijzondere reportage in TBS-kliniek de Rooyse Wissel in Limburg. De instelling opende haar deuren en bood een unieke blik op de wijze waarop de risico-analyse bij de aanvraag van een verlof tot stand komt. TBS-patiënten en behandelaars vertellen over hun ervaringen.

Verdeeld over tien TBS-klinieken telt ons land ruim 1.600 TBS'ers. Ze zijn Ter Beschikking Gesteld, zoals dat heet. Een maatregel die door de rechter kan worden opgelegd aan een veroordeelde wanneer hij een zwaar misdrijf heeft gepleegd, maar op dat moment geestelijk gestoord was.

Presentatie: Ferdinand Fransen

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)