Gemeente 's-Hertogenbosch

10-09-2004

Afschaffing zomerinzameling GFT

's Hertogenbosch heeft als een van de weinige gemeenten in de zomermaanden een wekelijkse huis-aan-huis inzameling van groente-, fruit- en tuinafval. Deze extra GFT-inzameling is indertijd opgestart om stankoverlast voor binnenstad- en flatbewoners te voorkomen, maar inmiddels is hun situatie veranderd en verbeterd. Met de afschaffing van de wekelijkse extra inzameling bespaart de gemeente jaarlijks ⬠140.000,-. 's Winters wat minder GFT inzamelen levert onvoldoende geld op om de wekelijkse zomerinzameling te kunnen behouden.

Tijdens de behandeling van de kadernota 2005 heeft het college de gemeenteraad toegezegd te onderzoeken of de extra GFT-zomerinzameling niet behouden kon blijven door de winterinzameling een tandje terug te draaien. Oorspronkelijk is de zomerinzameling in 1996 opgestart om met name de binnenstad- en flatbewoners met hun GFT-emmers van stankoverlast te verlossen. Maar sinds daar overal verzamelcontainers zijn geplaatst, is dit probleem opgelost en kunnen deze bewoners hun GFT 24 uur per dag buitenshuis daarin kwijt. Volgens het onderzoek lijkt de zomerinzameling niet meer dringend noodzakelijk. Uit een eerdere evaluatie van de zomerinzameling bleek al dat de burgers met tuinen en buitenstaande groene minicontainers weliswaar de zomerinzameling waardeerden, maar dat de geuroverlast vaak ontstond vanwege de onverpakt ingeworpen etenswaren. Vandaar dat de gemeente al langer adviseert deze waren bijvoorbeeld eerst in een krant te verpakken en ze in de eerstvolgend opgehaalde container te deponeren. De meeste andere gemeenten in ons land, met een vergelijkbare afvalinzameling, hebben het nooit nodig gevonden om naar aanleiding van klachten ook een wekelijkse GFT-inzameling te organiseren. Daar wordt het hele jaar door GFT tweewekelijks ingezameld.

Wat de zomerinzameling duur maakt, is de extra inzamelfrequentie die nodig is voor het inhuren van uitzendkrachten bovenop het vaste personeel. Voor de hoeveelheden GFT zou dit niet eens nodig zijn, want die nemen vanaf juni juist af! Daarnaast kan een deel van het vaste personeel 's winters niet verplicht naar huis worden gestuurd om zo kosten uit te sparen omdat dan de inzamelfrequentie van GFT wordt verlaagd. Dan bestaat er ook nog een juridische plicht om élke week huishoudelijk afval in te zamelen.