Provincie Drenthe

Waardering voor nota Mensen in het Middelpunt

Assen, 10 september 2004
Persberichtnummer 04-134

Gedeputeerde staten hebben de conceptnota Mensen in het middelpunt op enkele punten iets aangepast. Dit gebeurde naar aanleiding van 21 reacties die zij ontvingen van organisaties en instellingen. In de reacties spreekt een groot aantal instellingen en organisaties zich met waardering uit over de kwaliteit van de nota en de wijze van voorbereiding. Op 6 oktober 2004 zal de statencommissie Cultuur en Welzijn zich over de nota uitspreken, waarna deze op 3 november 2004 aan provinciale staten wordt voorgelegd.

Beleid met nieuw gezicht

Het beleid van de provincie Drenthe krijgt op het gebied van cultuur, welzijn en zorg een nieuw gezicht. Het sturen op doelgroepen maakt plaats voor het werken met thematische programmas. De relatie met instellingen wordt zakelijker en het bereiken van resultaten komt meer centraal te staan. Op deze manier wil het college van GS inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken in Drenthe en invulling geven aan de politieke speerpunten in de lopende collegeperiode 2003 - 2007.

Het nieuwe beleid houdt onder andere in dat er geld beschikbaar komt voor projecten en activiteiten die helpen het provinciale beleid mede te realiseren. Daarnaast verdwijnt een aantal subsidieregelingen en wordt de subsidierelatie met een deel van de instellingen beëindigd. Jaarlijks is 39 miljoen euro te besteden voor cultuur, welzijn en zorg. Per saldo is dit een miljoen euro meer dan voorheen. De beleidswijziging is vastgelegd in de conceptnota Mensen in het middelpunt, sociale en culturele agenda 2005 - 2008. Het jaar 2005 wordt gezien als overgangsjaar: deels zullen de oude subsidieregelingen nog gelden, deels wordt al gewerkt met flexibele budgetten, waarvoor instellingen op projecten in kunnen schrijven.

Nieuw is dat er deze beleidsperiode gewerkt gaat worden met vijf programmas. Dit zijn werken en leren; wonen en leefomgeving; opgroeien in Drenthe; participatie én parels van Drenthe. Met deze werkwijze krijgt de provincie een meer sturende en proactieve rol in het sociale veld.

Opgroeien in Drenthe

Opgroeien in Drenthe beoogt in de eerste plaats dat iedere jongere in Drenthe zonodig toegang heeft tot jeugdzorg. Daarnaast worden activiteiten ondernomen om de gezondheid van jongeren te bevorderen en wil het college kindermishandeling opsporen en zoveel mogelijk voorkomen.

Werken en leren

Met het programma werken en leren wil het college een bijdrage leveren aan de vermindering van de jeugdwerkloosheid, onder andere door een jeugdmonitor en een leerlingvolgsysteem in te stellen. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijkheden om voortijdig schoolverlaters passende vormen van onderwijs, scholing of werk te kunnen bieden.

Wonen en leefomgeving

Het programma wonen en leefomgeving richt zich op het bevorderen dat woningen goed passen bij de behoeften van verschillende groepen mensen. Daarnaast stelt het college zich tot doel het voorzieningenniveau in wijken en dorpen te handhaven en waar mogelijk te verbeteren, onder andere via de regeling multifunctionele dienstencentra. Ten derde wil het college werken aan de instandhouding van en samenwerking tussen bovenlokale voorzieningen, zoals musea, zorg- en onderwijsinstellingen en ambulancevervoer.

Participatie

Het college wil dat mensen maatschappelijk kunnen participeren. Het gaat hier behalve om sportdeelname en cultuurparticipatie ook om het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van integratie, onder andere door de Drentse gemeenten hierbij te ondersteunen. Daarnaast worden belangenbehartigingsorganisaties ondersteund en gaat het college actie ondernemen om de betrokkenheid van inwoners bij het provinciale beleid te vergroten.

Parels van Drenthe

Onder de titel parels van Drenthe wil het college werken aan behoud van het cultureel erfgoed en toegankelijkheid van culturele waarden. Op het gebied van sport is het de bedoeling Drenthe meer te profileren, bijvoorbeeld door sporttalenten te ondersteunen en topevenementen gehandicaptensport naar Drenthe te halen. Parels van Drenthe worden in het zonnetje gezet met provinciale prijzen, zoals de culturele prijs en de vrijwilligersprijs. De sportprijs wordt uitgebouwd tot een sportgala.

Zowel de conceptnota Mensen in het middelpunt, sociale en culturele agenda 2005 - 2008 als de inspraaknotitie is te raadplegen via de website van de provincie: www.drenthe.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl