Persbericht d.d.

'ROOKAFSPRAKEN. DA'S WEL ZO SPORTIEF.' - Anti-rookcampagne sport van start

Den Haag, 9 september 2004 - Roken en sport gaan niet samen. Toch wordt in veel sportaccommodaties nog gerookt terwijl niet-roken steeds meer de sociale norm wordt in Nederland. Daarom heeft NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra vandaag het officiële startsein gegeven voor de campagne 'Rookafspraken. Da's wel zo sportief. Drie abseilers met enorme vlaggen zijn de Euromast in Rotterdam afgedaald en hebben daarmee het grootste rooksignaal van de wereld afgegeven. Kijk voor meer informatie op www.sport.nl.

Het doel van de campagne is om te komen tot vastgelegde afspraken binnen sportaccommodaties die leiden tot een rookvrije sportsector. Hierdoor worden sporters, jongeren, niet-rokers, bezoekers en werknemers beschermd tegen hinder of overlast door tabaksrook. De rookafspraken bestaan in ieder geval uit rookvrije jeugdactiviteiten, rookvrije tijden, rookvrije ruimtes, rookafspraken tijdens vergaderingen en het staken van de tabaksverkoop. De campagne is een gezamenlijk initiatief van NOC*NSF, STIVORO voor een rookvrije toekomst, het ministerie van VWS en de Landelijke Contactraad.

Hoe hangt de vlag erbij?
Alle sportorganisaties in Nederland (sportverenigingen, commerciële sportinstellingen en gemeentelijke sportaccommodaties) worden geïnformeerd over het maken van rookafspraken. Zij krijgen de beschikking over campagnemateriaal dat in één oogopslag duidelijk maakt hoe het is gesteld met de rookafspraken in de accommodatie: een witte vlag betekent dat roken is toegestaan, een gele vlag houdt in dat er beperkingen voor roken gelden en als de rode vlag hangt, mag er niet worden gerookt.

Naar een rookvrije sport in 2006
Het traject naar een rookvrije sport met de bijbehorende campagne moet ertoe leiden dat in de sportsector medio 2006 afspraken over het rookbeleid zijn vastgelegd en dat deze worden nageleefd, zodat iedereen zonder hinder of overlast van tabaksrook kan sporten.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.