Gemeente IJsselstein


Knijperestafette zwerfafval feestelijk van start vrijdag, 10 september 2004 - 11:29 CET

De Knijperestafette van de IJsselsteinse schooljeugd wordt dit schooljaar intensiever uitgevoerd. Woensdag 8 september is de Knijperestafette van start gegaan met de strijd om de Gouden knijper.

Enkele leerlingen staan trots bij het opgehaalde vuil tijdens de strijd om de 'Gouden knijper' Gouden Knijper
Zeven schoolteams streden om de felbegeerde Gouden knijper. De kinderen moesten om de beurt met een knijper groen, papier- en overig afval in de juiste kliko gooien. De scholieren van basisschool De Overkant won het estafettespel en is de trotse eigenaar van de Gouden knijper 2004.

Certificaat Knijperestafette
Zeven directeuren van basisscholen ondertekenden een certificaat waarmee zij aangeven mee te doen aan de Knijperestafette. Wethouder Kamminga (milieu) ondertekende namens de gemeente. Hiermee geven de scholen aan zich in te zetten voor een schonere stad. In 2003 vond het op een ludieke manier opruimen van zwerfvuil op een beperktere schaal plaats. Het was zo succesvol dat het initiatief nu op grotere schaal doorgang vindt.

Scholieren zijn klaar voor de Knijperestafette Werkwijze Knijperestafette
Met de Knijperestafette snijdt het mes aan meerdere kanten: de vaste gemeentelijke zwerfafvalploeg weet zich gesteund door de IJsselsteinse schooljeugd, het wordt schoner in de stad en het ingeleverde afval levert de school geld op voor een goed doel. Bovendien gaat een preventieve werking uit van het ruimen van zwerfafval.

Iedere school krijgt van de gemeente een lespakket over zwerfafval. Meedoen aan de knijperestafette betekent dat op de afgesproken dag en tijd de zwerfafvalploeg voor de deur komt met knijpers en oranje hesjes voor alle kinderen. Zij zamelen vervolgens onder begeleiding van ouders en leerkrachten in de wijk zoveel mogelijk zwerfafval in. Aan het eind van de actie wordt de totale hoeveelheid afval gewogen. Het aantal opgehaalde kilos wordt door de gemeente vermeerderd met 0,50. De school kan dit besteden aan een zelf te kiezen goed doel. Van alle acties wordt een foto op deze geplaatst met het aantal kilos dat is opgehaald en aan welk goed doel het geld wordt besteed. Op die manier ontstaat een lijst van geslaagde knijperacties.

Meerdere educatieve activiteiten
De gemeente heeft voor alle basisscholen veel natuur- en milieueducatieve activiteiten ter beschikking: onder andere leskisten, natuurlessen en diverse projecten zoals de Boomfeestdag die in IJsselstein op een bijzondere manier wordt gevierd. De knijperestafette is een vast onderdeel van de activiteiten voor scholen geworden.
Alle IJsselsteinse scholen kunnen inschrijven voor ondersteuning van de vaste zwerfafvalploeg.

Fotos knijperestafette 2003