Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond roept op tot publieksvriendelijke kijkactie en biedt lessuggestie

Klassikaal naar troonrede kijken als protest tegen kabinetsbeleid

Utrecht, 10.09.2004. De Algemene Onderwijsbond roept al het onderwijspersoneel op om met hun leerlingen naar de troonrede te kijken. Omdat weglopen van de werkplek in het onderwijs direct de leerlingen treft, stelt de AOb voor om klassikaal naar de troonrede te kijken. De Algemene Onderwijsbond biedt hiervoor op zijn website een lessuggestie aan, die het mogelijk maakt de troonrede en de miljoenennota inhoudelijk te behandelen in de les. Op deze manier kunnen werknemers in het onderwijs toch gehoor geven aan de oproep van de gezamenlijke vakbonden, om op prinsjesdag het werk tijdelijk neer te leggen en naar de tv te kijken. Deze oproep is dus ook bedoeld voor docenten wiskunde, techniek, Frans et cetera.

In de lessuggestie worden een aantal van de belangrijkste bezuinigingsplannen behandeld, zoals de versobering van de WW, WAO en prepensioenregelingen, het eventueel invoeren van de 40urige lesweek et cetera. In de tekst staan verder verwijzingen naar websites van ministeries en FNV-pamfletten, maar deze zijn niet in de tekst zelf opgenomen.

De lessuggestie is gericht op inhoudelijke behandeling van de bezuinigingsplannen. Het is niet de bedoeling dat docenten hun leerlingen de mening van de vakbonden opdringen. De docenten die de les geven kunnen wel door het invullen van een registratieformulier aantekenen dat zij op deze manier protesteren tegen het kabinetsbeleid, net als de andere werknemers die het werk neerleggen en tv kijken.

De lessuggestie biedt ook een aantal stellingen en discussiepunten, om met de leerlingen dieper in te gaan op de noodzaak, zin en onzin van bezuinigen in het algemeen en de specifieke plannen in het bijzonder. Verder staan in de lessuggestie internetpagina s genoemd, waar de docent informatie kan vinden over het fenomeen troonrede, de rol van het koningshuis et cetera. De lessuggestie is geen kant en klare lesbrief. Het biedt de docent een handreiking, waarmee hij of zij de les specifiek voor zijn of haar klas vorm kan geven.

De lessuggestie vindt u op www.aob.nl (dossier Nederland verdient beter )

Deze actie staat in het teken van alle vakbondsacties tegen de voorgenomen kabinetsplannen, die uiteindelijk moet resulteren in een massale opkomst op 2 oktober 2004 op het Museumplein in Amsterdam.