VVD



Nieuws

10 sep 2004 - Inzicht gewenst bij problemen rond
detailhandel en creditcardaanbieders

Volgens dagblad De Telegraaf van vrijdag 10 september 2004 voelt de Nederlandse detailhandel zich gechanteerd door de aanbieders van creditcards. Deze aanbieders zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw type creditcard. Het invoeren van de nieuwe kaart zal voor de detailhandel 96 miljoen euro gaan kosten. De creditcardaanbieders eisen - volgens De Telegraaf - dat ondernemers op eigen kosten de betaalautomaten aanpassen of vervangen. MKB-Nederland en Platform Detailhandel hebben te kennen gegeven dat de aanbieders zelf voor deze operatie op moeten draaien.

VVD-Tweede-Kamerleden Charlie Aptroot en Stef Blok hebben, op basis van dit bericht, schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Financiën en Economische Zaken. De twee liberalen willen weten wat de bewindslieden kunnen doen tegen deze situatie. Hieronder treft u de vragen van Blok en Aptroot.

Vragen van de leden Blok en Aptroot aan de ministers van Financiën en Economische Zaken over de extra kosten voor de detailhandel vanwege creditcard fraude.

1. Kent u het artikel "Detailhandel voelt zich gechanteerd"?

2 . Klopt het dat de extra kosten voor het beveiligen van creditcards, die voortkomen uit de EMV operatie, voor rekening van de winkelier zullen zijn?

3 . Hoe beoordeelt u dit gedrag van de aanbieders van creditcards en de banken, mede gezien de boete, die de NMA aan Interpay heeft opgelegd op 29 april 2004?

4 . Welke stappen kunnen worden ondernomen om strategisch gedrag van aanbieders van dergelijke noodzakelijke apparatuur in de toekomst tegen te gaan?

10 september 2004