Gemeente Leiden

Restauratie Pieterskerk en Hooglandsekerk dreigt stil te vallen

Aan de vooravond van Open Monumentendag 2004 hebben de bestuurders van negen grote gemeenten op initiatief van burgemeester Ton Rombouts van 's-Hertogenbosch een bezoek gebracht aan staatssecretaris voor Monumentenzorg, Medy v.d. Laan. Het gaat om de gemeenten Alkmaar (Grote of Sint Laurenskerk), Amerongen (kasteel Amerongen), Breda (Grote Kerk), Delft (Maria van Jessekerk), Eindhoven (Sint Joriskerk), 's-Hertogenbosch (Sint Janskathedraal, Vestingwerken), Hilversum (Sint Vituskerk), Leiden (Hooglandsekerk, Pieterskerk) en Utrecht (kasteel Haarzuilens).

De negen gemeenten maken zich grote zorgen over de voortgang van deze grote restauratieprojecten. Uitvoering van die grote projecten duurt vele jaren. Vorige kabinetten hebben toegezegd daar elk jaar geld voor te reserveren in de zogenaamde 'Kanjerregeling'. In de rijksbegroting vanaf 1 januari 2005 is echter geen geld meer opgenomen om de projecten af te maken. Dit kan ertoe leiden dat projecten halverwege moeten worden stilgelegd, steigers moeten worden afgebroken en vakkennis verloren gaat. Als deze projecten ooit opnieuw moeten worden opgestart, zal dat veel extra geld kosten.

De bestuurders van de negen gemeenten hebben aan de staatssecretaris uiteengezet waarom stopzetten van de restauraties een dramatische stap zou zijn voor de monumentenzorg en voor iedereen die zich inzet voor deze monumenten. De gemeenten hebben onderling afgesproken zich gezamenlijk te blijven inzetten om voor elkaar te krijgen dat de restauraties toch kunnen worden afgemaakt. O.a. zal een klemmend beroep gedaan worden op de Tweede Kamer om deze prachtige monumenten voor Nederland niet verloren te laten gaan.