Inspectie voor de Gezondheidszorg


Vrijdag 10 september 2004

IGZ: VERPLEEGHUIZEN GARANDEREN MINIMALE ZORG NIET

De aanhoudende signalen over tekortschietende zorg in verpleeghuizen vorig jaar, waren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanleiding om onderzoek te doen. Hieruit blijkt dat de meeste verpleeghuizen de in 2001 afgesproken minimale zorg niet leveren. Dat slechts een vijfde deel van de verpleeghuizen voldoet aan de minimale eisen die het veld zelf stelt, vervult de inspectie met grote zorg.

Tenminste een kwart van de verpleeghuizen schiet tekort op essentiële onderdelen van de dagelijkse zorg. Zo is er weinig mogelijkheid voor bewoners om de dag in te delen zoals ze zelf wensen, weinig tijd om te douchen en is er onvoldoende hulp bij de maaltijden. In bijna tweederde van de verpleeghuizen is gebrek aan permanent toezicht op psychogeriatrische afdelingen. Hierdoor worden dementerende bewoners soms noodgedwongen vastgebonden.

In de afgelopen vijftien jaar is de zorgzwaarte van de verpleeghuisbewoners toegenomen. Steeds meer bewoners hebben hulp nodig bij het eten, wassen en aankleden. Tegelijkertijd is de personeelsbezetting op de verpleegafdelingen zowel kwantitief als kwalitatief achteruit gegaan. Toch hebben de bewoners grote waardering voor de inzet en betrokkenheid van de zorgverleners: "Zij zetten zich maximaal in en kunnen niet meer doen dan mogelijk is".

Dat het merendeel van de verpleeghuizen de minimale zorg niet levert, geeft aan dat er meer aan de hand is dan tekortschietend management. Extra geld heeft niet geleid tot de gewenste verbeteringen. Daarom pleit de inspectie voor onafhankelijk onderzoek naar de achterliggende oorzaken (organisatorisch, beroepsinhoudelijk, financieel). De inspectie eist dat de verpleeghuizen voor het einde van 2004 tenminste de minimaal vereiste zorg leveren aan alle bewoners.

Download de tekst en de aparte bijlagen van het rapport 'Verpleeghuizen garanderen minimale zorg niet'.