Inspectie Werk en Inkomen

UWV koopt reïntegratietrajecten correct in

In de periode april 2002 tot en met juli 2003 heeft UWV een belangrijke bijdrage geleverd aan een goede start van de reïntegratiemarkt. In het tweede jaar dat reïntegratiediensten privaat worden aanbesteed, heeft UWV 86 procent van 88.000 reïntegratietrajecten voor uitkeringsgerechtigden correct ingekocht. De inspectie vindt het voor de concurrentie en transparantie op de nieuwe markt van groot belang dat de inkoop van reïntegratietrajecten overeenkomt met de verdeling die UWV zelf in 2002 na een aanbesteding heeft vastgesteld. Alleen door verzoeken van uitkeringsgerechtigden of om redenen van effectiviteit kan UWV daarvan afwijken. Dat schrijft de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport 'De praktijk ná het aanbesteden'.

UWV heeft na een landelijke aanbestedingsprocedure contracten gesloten met 41 reïntegratiebedrijven voor de reïntegratie van arbeidsongeschikten en werklozen in 2002 en 2003. Met zo'n contract krijgt een reïntegratiebedrijf een deel van de markt toegewezen en heeft UWV een inspanningsverplichting om een minimum aantal reïntegratietrajecten bij het reïntegratiebedrijf in te kopen. De inspectie oordeelde in het rapport 'De praktijk van het aanbesteden' positief over deze aanbesteding. In het vervolgonderzoek dat vandaag is gepubliceerd, stelt de inspectie vast dat de inkoop van de individuele trajecten voor 86 procent conform de marktverdeling heeft plaatsgevonden. Daarmee levert UWV volgens de inspectie een belangrijke bijdrage aan een goede start van de nieuwe reïntegratiemarkt.

IWI kan geen goede verklaring vinden voor de 14 procent die afwijkt van de aanbesteding. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat het leeuwendeel van deze gevallen terechtkomt bij bedrijven die in het verleden al grote aantallen trajecten uitvoerden voor de rechtsvoorgangers van UWV. De afwijking kan niet verklaard worden door de prestaties van de bedrijven of door invloed van de uitkeringsgerechtigden. De afwijking, ook al is die relatief klein, zet de gelijkwaardige concurrentie tussen reïntegratiebedrijven en de transparantie van de markt onder druk.

persbericht IWI, 10 september 2004