Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Rapport inspectie zegt weinig over zorg zelf

Arcares: niet de regels maar kwaliteit van leven moet centraal staan

De uitkomsten van het onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de mate waarin de zorg voldoet aan de basiscriteria leveren een onevenwichtig en daarmee onjuist beeld op van de zorg die in verpleeghuizen wordt geleverd. Dat zegt Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, in reactie op het vandaag gepresenteerde inspectierapport. Arcares richt zich in de eerste plaats op het tot stand brengen van verantwoorde zorg. Daarvoor moet de scope verder reiken dan de technische regels. Dan gaat het om zorg die aansluit bij de wensen van de individuele cliënt.

De IGZ heeft haar onderzoek gefocust op de onderkant van de zorg, en heeft vooral gezocht naar de mate waarin wordt voldaan aan regels die in 2001, onder de druk van personeelstekorten, zijn geformuleerd. Dat kan wel een indicatie zijn voor het bestaan van risicovolle situaties. Maar het levert weinig informatie op over de vraag of de zorgorganisatie erin slaagt de kwaliteit van leven van haar cliënten te ondersteunen. Arcares voelt zich in haar opvatting gesteund door de uitspraken van cliënten zelf: die zijn veel positiever dan de conclusies van de inspectie doen vermoeden.

Arcares is ver gevorderd met de ontwikkeling van een instrument waarmee gemeten kan worden in hoeverre de geleverde zorg bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Eind van het jaar is er een instrument voor het meten van cliënttevredenheid in termen van kwaliteit van leven. Op basis daarvan kunnen ook individuele zorgplannen worden opgesteld. Niet algemene standaarden zijn daarin het uitgangspunt, maar de wensen van de cliënt zelf.

Datum: 10/09/2004