SUIKERSTICHTING NEDERLAND


Suiker en gezond eten gaan prima samen

Baarn, 10 september 2004. Suiker past prima in een gezonde leefstijl, een leefstijl die bestaat uit voldoende beweging en een uitgebalanceerde, gevarieerde voeding, die rijk is aan koolhydraten.

Regelmatig wordt beweerd dat suiker ongezond is en een gezonde voeding en een gezonde leefstijl in de weg zou staan. Met name door de activiteiten van de Consumentenbond gisteren in Den Haag, zou die indruk kunnen zijn ontstaan. De wetenschap zegt echter dat er geen slechte voedingsmiddelen zijn, alleen slechte eetgewoonten. Elk voedingsmiddel kan dus een rol spelen in een verantwoorde en uitgebalanceerde voeding, dus ook suiker. Daarbij gaat het om de juiste keuze en de juiste hoeveelheid van voedingsmiddelen. Het is een kwestie van zo goed mogelijk combineren en variëren.

Over de rol van suiker bij overgewicht bestaat een aantal misvattingen. Zo verschijnen regelmatig berichten in de media dat suiker overgewicht veroorzaakt. Overgewicht ontstaat echter wanneer het lichaam gedurende langere tijd niet alle energie verbruikt die het heeft opgenomen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat alleen minder eten of snoepen helpt om overgewicht te voorkomen. Gevarieerd en met mate eten en voldoende bewegen kunnen overgewicht voorkomen.

Suikerstichting Nederland is in augustus jl. de campagne Suiker energie van nature gestart. Aan consumenten en professionals wordt daarmee juiste en betrouwbare informatie over het product en het ingrediënt suiker gegeven.

Suikerstichting Nederland is het kenniscentrum op het gebied van suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Zij stelt onderzoek in naar de effecten van suiker en suikerhoudende producten op onze gezondheid. Hierbij wordt nauw samengewerkt met (inter)nationaal erkende onderzoeksinstellingen en universiteiten. Suikerstichting Nederland is tevens verantwoordelijk voor de generieke communicatie en voorlichting over suiker als product en als ingrediënt.

Noot voor de redactie,