FUJI PHOTO FILM BV

Lichte winstdaling Fuji Tilburg


TILBURG, 10 september 2004 - Fuji Photo Film B.V. heeft in het boekjaar 2004 (1 april 2003 - 31 maart 2004) een winst gemaakt van 46,9 miljoen euro. In vergelijking met het vorig boekjaar is dit een terugloop met 1,4 miljoen euro. Het rendement op de omzet, eveneens een belangrijke financiële graadmeter, steeg van 8,4% naar 8,6%. De omzet kwam uit op 544 miljoen euro. Dit is 34 miljoen euro minder dan vorig jaar.

Belangrijkste verklaring voor de lagere omzet is de sterkere positie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor werden producten die Fuji Tilburg maakt duurder. Andere oorzaken zijn de gestegen grondstofprijzen én de voortdurende prijserosie, met name in de segmenten fotofilm en fotopapier.

De omzet van digitale (computer-to-plate) offsetplaten steeg in 2004. Dit product gaat steeds meer de conventionele platen vervangen. Om een grotere variatie aan digitale offsetplaten te kunnen produceren, heeft Fuji Tilburg in het afgelopen jaar 16 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van deze fabriek. In totaal beslaat deze meerjarige investering 24 miljoen euro.

Groeiverwachting
De terugloop in de omzet van kleurenfilm zette zich ook in fiscaal jaar 2004 onverminderd voort. De verkoop van fotopapier steeg, met name door de export van halffabrikaten naar de Zuid-Amerikaanse markt. De omzet van inkjetpapier, een nieuw product dat Fuji Tilburg in de loop van 2003 op de markt bracht, kent een voorzichtige start.

Voor het fiscaal jaar 2005 verwacht Fuji Tilburg een omzet van 530 miljoen euro. Een vermindering van de operationele kosten moet de winstgevendheid op peil houden. Verwachte winst voor 2005 ligt rond de 42 miljoen euro.
Het productievolume van fotofilm zal blijven dalen. Desondanks zal Fuji Tilburg een nieuw type kleurenfilm op de markt brengen. Een groeiverwachting is er voor de segmenten fotopapier en digitale offsetplaten.

Fuji Tilburg streeft ernaar om buiten de traditioneel fotografische industrie nieuwe afzetgebieden voor haar technologieën te vinden, bijvoorbeeld op het gebied van biotechnologie. Hiertoe is binnen het Tilburg Research Laboratorium een speciale New Business groep opgericht.

Profiel
Fuji Tilburg produceert kleurenfotopapier, inkjetpapier, kleurenfotofilm, offsetplaten en lithofilm. Het bedrijf is sinds 1982 in Tilburg gevestigd. Er werken 1.450 mensen. Fuji Tilburg is één van de grootste productievestigingen van Fuji buiten Japan. Haar belangrijkste afzetgebied is Europa. Andere markten bevinden zich in Afrika, (Zuid-)Amerika en Azië. Fuji Tilburg belevert deze markten via een netwerk van distributeurs.
Het bedrijf is een dochter van Fuji Photo Film Co.Ltd. in Tokio.


---


--

(noot voor redactie,