Dienstenbond CNV

CAO onderhandelingen Supermarkten bijna hopeloos 10-09-2004

Op 7 september jongstleden is voor de vijfde keer gesproken met de werkgevers over de CAO Supermarkten, die op 1 april 2004 had moeten ingaan!!!

Kabinetsbeleid en standpunt werkgevers supermarkten In het kader van de vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid hebben wij de werkgevers indringend gevraagd kleur te bekennen. Dat weigeren zij. De werkgevers scharen zich achter de standpunten van VNO/NCW en MKB Nederland. Een van de gevolgen hiervan zal zijn dat VUT en Vroegpensioen zal worden afgeschaft. Dat wil het kabinet en dat willen de werkgevers ook. Ook uw werkgever blijkbaar!!

Dit terwijl in de supermarktbranche net in 2004, na jarenlange onderhandelingen een nieuw VUT en Vroegpensioensysteem is ingevoerd.

Naleving CAO
De werkgevers hadden toegezegd een communicatieplan voor te bereiden om de al bestaande CAO-afspraken beter bekend te krijgen onder werkgevers en werknemers in de branche. Dit communicatieplan ligt er inmiddels.

Voor het overige willen werkgevers geen afspraken maken. Zij blijven herhalen dat zij de CAO ongewijzigd willen voortzetten. Al onze voorstellen zijn niet bespreekbaar. Men wil geen kostenverhoging op welk niveau dan ook. Men wil alleen maar kostenverlaging.

Gevolgen van deze insteek van werkgeverszijde
Gevolg van de huidige stand van zaken in het overleg is dat ook de kinderopvangregeling ter discussie kan komen te staan, omdat CAO-partijen ook hierover een nieuwe CAO moeten sluiten.

Kortom er ontstaat langzaamaan een hopeloze situatie, die veel gevolgen zal hebben.

Vakbonden in Nederland zijn niet voor niets nu keihard actie aan het voeren tegen kabinet en werkgevers. Werknemers betalen op alle fronten de rekening, nog los van de gevolgen van de prijzenoorlog die ook al heel veel werkgelegenheid kost.

Als uw collega nu niet solidair wordt met u, die wel lid is van CNV Dienstenbond, dan is het nog net niet te laat. Hij of zij moet dan wel heel snel lid gaan worden. Wij staan voor een grote afbraak van sociale zekerheid en werkgelegenheid.

Voor de vorm hebben wij nog wel een vervolgafspraak gemaakt met werkgevers om na Prinsjesdag te bekijken hoe wij verder gaan. De spanning neemt echter toe.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem gerust contact op met bestuurder, Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl