Dienstenbond CNV

Kwaliteit kost tijd bij VBA!
10-09-2004

De afgelopen tijd is het vanuit de bonden stil geweest over de reorganisatie Turbo. Tegelijkertijd is met regelmaat wel één en ander door VBA naar buiten gebracht. Daardoor ontstaat er veel onzekerheid bij de werknemers van VBA. Daarom lijkt het ons belangrijk en noodzakelijk om u in te lichten over de stand van zaken.

Er zijn een aantal redenen aan te geven waarom u de afgelopen tijd weinig gehoord heeft van vakbondszijde over Turbo.
* Omdat CNV Dienstenbond nog niet overtuigd is van het nut en de noodzaak van de voorgenomen reorganisatie hebben wij bij de directie aangegeven meer en gedetailleerder geïnformeerd te willen worden. Alleen een algemeen verhaal van VBA dat het niet goed gaat met de veiling en dat de prognoses ook niet best zijn, is voor ons te weinig reden om mensen gedwongen te ontslaan. Ook de Ondernemingsraad (OR) heeft dat standpunt. Omdat wij goed samenwerken met de OR, hebben wij besloten aan te sluiten bij het externe en onafhankelijke onderzoek dat de OR laat uitvoeren. Inmiddels is er een vooronderzoek geweest dat aanleiding heeft gegeven om nog verder te laten onderzoeken waarom deze maatregelen noodzakelijk zijn.

Kortom, zolang nog steeds niet volledig duidelijk is waarom er door VBA zo drastisch ingegrepen wordt, kunnen en willen wij verder nog geen afspraken maken. Omdat het om mensen gaat willen we zorgvuldig zijn; kwaliteit kost tijd!

* Vervolgens hebben wij ook de voorwaarde gesteld aan de directie van VBA, dat wij pas praten over een Sociaal Plan als de OR een positief advies heeft gegeven over de reorganisatie. Dat doen wij, omdat de OR belangen van werknemers én werkgever behartigd en in die context een afgewogen oordeel kan vellen. Bovendien schrijft de wet ook voor dat bij reorganisaties de OR betrokken moet worden. Pas als de OR positief oordeelt over de plannen van VBA, kan CNV Dienstenbond een Sociaal Plan afspreken.
* Wij hebben de directie aangegeven dat het tijdspad dat zij voor ogen hebben, niet realistisch is. Men kan eenvoudigweg niet eind mei bekend maken dat er gereorganiseerd wordt en van bonden verwachten dat zij half juli bij het kruisje een handtekening zetten voor akkoord. Wij vinden het erg belangrijk dat onze leden daar iets over kunnen zeggen en kunnen meebeslissen. Zéker voor die mensen waar Turbo consequenties voor heeft. In de vakantietijd is dat onmogelijk. Daarom hebben wij de directie aangegeven pas na de vakanties weer om tafel te gaan zitten.

De directie heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om ons te informeren en afspraken te maken. Echter, de informatie die wij nodig hebben om een goed beeld te krijgen van de noodzaak van de reorganisatie zat daar steeds niet bij.

Inmiddels lijkt VBA een aantal maatregelen wel al door te voeren. Er is geïnventariseerd wat het nut en de noodzaak is van werkzaamheden. Plannen voor samenvoegen van afdelingen worden gemaakt, regelingen voor het gebruik van mobiele telefoons en laptops worden aangepast, etc. Ook is inmiddels bekend dat VBA voornemens is de afdeling Import uit te besteden.

Deze maatregelen zorgen voor onrust. En terecht! Er wordt van alles in beweging gezet, zonder dat de werknemers weten wie er waar getroffen gaat worden door Turbo. Bovendien draagt VBA zelf bij aan deze onrust door elke keer data vast te stellen waarop bekend moet zijn wie ontslagen gaat worden, en vervolgens deze data weer in te trekken en te veranderen. Dat bevordert het vertrouwen in deze reorganisatie niet.

Wij willen heel graag afspraken maken om de gevolgen van Turbo zo minimaal mogelijk te houden voor de werknemers. Daarin staat zorgvuldigheid voorop, het gaat om mensen! Dat kost tijd en dat is de reden dat wij nog niet in gesprek zijn met de directie van VBA over een Sociaal Plan. Eerst willen we weten waarom deze maatregelen noodzakelijk zijn, dan moet de OR een positief advies geven, en pas dan kunnen wij over een Sociaal Plan praten. Dat VBA probeert deze reorganisatie door te drukken is de verantwoordelijkheid van VBA, niet die van de bonden.

Ongetwijfeld leven er nog veel vragen bij u. Daarom wordt u uitgenodigd voor ledenvergaderingen van gezamenlijk bonden (CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten). Daar zullen wij de laatste stand van zaken aan u voorleggen en kunt u ook alle vragen kwijt die er op dit moment leven bij de werknemers ten aanzien van de reorganisatie. Ook de CAO zal daarbij aan bod komen.

Deze ledenvergaderingen zijn gepland op:
woensdag 15 september 2004 om 11.30 uur in de vergaderzaal in het hoofdgebouw

donderdag 16 september 2004 om 19.00 uur in de personeelskantine van afdeling G

Wij rekenen op uw komst!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsflits, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: (023)5670615 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl