Provincie Zuid-Holland

Europa

Gebiedsprogramma's

10 September 2004

Eu-ambassadeurs bezoeken het Groene Hart

Op uitnodiging van de Commissaris van de Koningin Jan Franssen bezoeken de EU-ambassadereurs uit Denemarken, Finland, Hongarije, Ierland, Malta, Polen, Slovenië, Zweden en een lid van de Europese commissie bezoeken vandaag het Groene Hart. Gedeputeerde mevrouw H.M.C. (Lenie) Dwarshuis ontvangt de ambassadeurs en informeert ze over de specifieke problematiek van dit gebied.

Zuid-Holland is actief op zoek naar verschillende regio's binnen Europa die met een vergelijkbare problematiek te maken hebben. Bestuurlijk is binnen Europa veel aandacht voor landelijk gebied onder stedelijke druk. Veel mensen weten niet precies wat de Europese politiek kan betekenen voor de directe omgeving waarin zij wonen. Toch is er veel aandacht voor de kwaliteit van de leefomgeving voor de mensen in grote steden binnen Europa. De discussie gaat over het behoud van open ruimte in de buurt van grote steden. Met name de agrarische gebieden vragen op dit moment veel aandacht in Europa. Veel Europeanen uit grote steden zoeken ontspanning aan de rand van die steden in de omgeving van agrarische gebieden en natuur.

De politiek is in discussie over de vraag tot hoever de groei van de grote steden door kan gaan. "Ik merk dat er veel behoefte is bij Europese regio's voor het gezamenlijk zoeken naar mogelijkheden om vergelijkbare problematiek aan te pakken, dat schept een band", aldus gedeputeerde Dwarshuis.

Op 21 en 22 oktober 2004 organiseert de provincie samen met Regio Randstad een Europese Conferentie "City & Countryside, waarbij de plattelandsontwikkeling binnen Europese stedelijke regio's de aandacht krijgt. Voor de conferentie worden vertegenwoordigers uit die regio's uitgenodigd om de problematiek te bediscussiëren.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22