European Commission

IP/04/1090

Brussel, 9 september 2004

De Commissie komt met een blauwdruk voor een programma inzake veiligheidsonderzoek

De Europese Commissie pleit er in haar zopas door het College goedgekeurde mededeling over de volgende stappen op het gebied van veiligheidsonderzoek voor dat de EU in 2007 van start gaat met een voldoende gedoteerd Europees totaalprogramma voor veiligheidsonderzoek. In het document reageert de Commissie op aanbevelingen die in maart van dit jaar door een groep van 27 prominente Europese bedrijfsleiders en beleidsmakers op papier zijn gezet en bekendgemaakt. In hun rapport "Research for a Secure Europe" houden zij een pleidooi voor meer coördinatie in het veiligheidsonderzoek en doen zij een oproep tot de EU om jaarlijks een budget van 1 miljard euro voor dit onderzoeksgebied uit te trekken.

Volgens Europees commissaris voor Onderzoek, Philippe Busquin, is nieuwe technologie een essentieel wapen in de strijd tegen het terrorisme, waarmee levens kunnen worden gered. Een fors Europees programma voor veiligheidsonderzoek is zijns inziens van wezenlijk belang voor onze veiligheid, en zal Europa op veel gebieden net dat concurrentievoordeel geven dat het verschil uitmaakt. Europa kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven zich op een zo cruciaal onderzoeksgebied onbetuigd te laten, aldus nog de commissaris.

Europees commissaris voor Ondernemingen en de Informatiemaatschappij, Olli Rehn, wijst erop dat zowel in Europa als in de rest van de wereld de politieke agenda ten gevolge van de gebeurtenissen wordt beheerst door de veiligheidsproblematiek. Niettemin moet hij vaststellen dat het defensiebudget van de EU-lidstaten nog niet de helft bedraagt van dat van de VS en maar 20% van de capaciteit van de Amerikanen oplevert. Rehn is van mening dat een industrie slechts concurrerend kan zijn indien ze wordt geschraagd door onderzoek. De mededeling is volgens hem een belangrijke stap op weg naar een coherente Europese benadering van veiligheidsonderzoek.

Met het fiat van de Commissie

In de mededeling breekt de Commissie een lans voor de ontwikkeling van een Europees Programma voor veiligheidsonderzoek (EPVO) dat wordt ingebed in het zevende communautaire kaderprogramma voor de periode 2007-2010, voor overleg en samenwerking met de betrokkenen via een in 2004 op te richten "Europese Adviesraad voor veiligheidsonderzoek", voor specifieke maatregelen inzake de gunning van contracten en de financiering van veiligheidsonderzoek, en voor oprichting van een slagvaardige institutionele structuur waarin rekening wordt gehouden met communautaire beleidsgebieden als het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB), het Europees veiligheids- en defensiebeleid (EVDB) en met het nieuwe Europese Defensiebureau (EDB).

Terreinverkenning

In maart van dit jaar heeft de Commissie een voorbereidende actie op het gebied van veiligheidsonderzoek opgestart als een eerste stap naar een volwaardig Europees programma voor veiligheidsonderzoek in 2007. Deze voorbereidende actie heeft een looptijd van drie jaar en een budget van 15 miljoen euro voor 2004 en 25 miljoen euro voor 2005 en 2006. De eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen is op 23 juni afgesloten en heeft meer dan 170 valabele voorstellen opgeleverd.

De voorstellen zijn onder meer ingediend door bedrijven die actief zijn op het gebied van ruimtevaart, ICT, systeemintegratie en defensie. Tegen december zullen twaalf projecten van start gaan op uiteenlopende terreinen als bewustmaking, bescherming van netwerksystemen, bescherming tegen terrorisme, crisisbeheer en de interoperabiliteit van bewakings- en communicatiesystemen. In het begin van 2005 en 2006 zullen nog twee uitnodigingen tot het indienen van voorstellen worden gepubliceerd.

Volgende afspraak

Vanaf dit najaar zal een "Europese Adviesraad voor veiligheidsonderzoek", bestaande uit deskundigen van gebruikersgroepen, het bedrijfsleven en onderzoeksorganisaties, de EU adviseren over de invulling en de tenuitvoerlegging van het EPVO. Een en ander moet in 2005 uitmonden in een voorstel van de Commissie over de inhoud, de financiële aspecten en het institutionele kader voor het EPVO. Er zij nog op gewezen dat veiligheidsonderzoek al is opgenomen in de voorgestelde financiële vooruitzichten van de Unie voor 2007-2013.

http://europa.eu.int/comm/research/security/index_en.html