B EN W BERICHTEN 2004 - 34 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 3 EN 7 SEPTEMBER

Algemene Zaken


* (03-09) Het College stemt in met het bezoek van wethouder Fysieke Infrastructuur aan Parijs, Trappes en Antwerpen van 4 tot en met 6 september 2004. De belangrijkste gespreksthema's zijn wonen, economie en integratie. Verschillende woonprojecten zullen worden bezocht.


* (07-09) Het College heeft kennisgenomen van de reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) van Bordeaux naar Rotterdam. De wethouder heeft zijn vakantie onderbroken vanwege de maiden call van het HAL-schip Westerdam. Bovendien was hij te gast bij de opening van een tentoonstelling over de HAL in het Maritiem Museum.


* (07-09) Het College heeft ingestemd met een reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) naar Keulen op 9 september 2004. Van Sluis is delegatieleider van een promotiereis die door Rotterdam Port Promotion Council wordt georganiseerd.


* (07-09) Het College heeft ingestemd met een reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) naar Londen. Van Sluis ontmoet daar op 23 en 24 september 2004 reders en andere logistieke relaties van de Rotterdamse haven.


* (07-09) Het College heeft ingestemd met een reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) naar Wenen op 11 oktober 2004. Van Sluis is delegatieleider van een promotiereis die door Rotterdam Port Promotion Council wordt georganiseerd.


* (07-09) Het College heeft de brief aan de raad vastgesteld met daarin een samenvatting van de reacties op de kaderbrief Welzijn. Begin juni heeft het College de kaderbrief Welzijn naar de raad gestuurd. Hierop zijn overwegend positieve reacties binnengekomen van de deelgemeenten, de wijkraad Pernis, de brancheorganisatie sociale sector en welzijnsinstelling Disc. Deze reacties zijn nu doorgestuurd naar de raad, voorzien van het standpunt van het College. Tevens heeft het College het Platform ontwikkeling welzijn Rotterdam (PowR) ingesteld. Het platform adviseert het College over de versterking van de sociale verbanden in de stad en de positie van de welzijnssector hierin. Het is de bedoeling dat er voor 15 februari 2005 voorstellen worden gedaan.


* (07-09) Het College heeft besloten een extra waterberging te bouwen die wordt geïntegreerd met de parkeergarage Museumpark. Met de extra waterberging zal de wateroverlast in het centrum van de stad na hevige regenval minder vaak voorkomen. Voor de bouw van de extra waterberging is een subsidie van ¤ 1,7 miljoen aangevraagd bij het Rijk. Het Rijk heeft deze aanvraag afgewezen, maar tegen dit besluit is het College in beroep gegaan. Mogelijk zal door het Rijk nog een bijdrage worden geleverd van circa ¤ 1,7 miljoen.


* (07-09) In de week van 15-20 september 2003 is de wethouder Fysieke Infrastructuur met een delegatie naar Wenen geweest. Het bezoek vond plaats in het kader van de 8e Metropolis conferentie.


* (07-09) Het College neemt kennis van de reis van burgemeester Opstelten aan Oslo van 4 tot 6 oktober aanstaande. De burgemeester treedt op als gastheer bij een ontvangst van de Rotterdam Port Promotion Council voor de Noorse reders en brengt ook een bezoek aan zijn collega van Oslo.


* (07-09) Het College heeft de periodieke 'rapportage aanbestedingsbeleid' voor kennisgeving aangenomen. De rapportage bevat het overzicht van de opdrachten die in het tweede kwartaal 2004 zijn verstrekt.

Beleid

1. (07-09) De bouw en aanleg van RandstadRail zijn vastgelegd in twee bestemmingsplannen. Eén voor het grondgebied van de deelgemeente Noord (RandstadRail I) en één voor het grondgebeid van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek (RandstadRail II). Het College heeft besloten om het ontwerpbestemmingsplan RandstadRail II ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. Er zijn tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan geen schriftelijke zienswijzen kenbaar gemaakt.

2. (07-09) Naar verwachting gaat de Minister van VROM de verhuiskosten-vergoeding bij sloop volgend jaar wettelijk regelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten om na het beëindigen van de bestuursovereenkomst per 31 december a.s. niet langer bij te dragen aan de verhuiskostenvergoeding bij sloop. De gemeente heeft vanaf die datum geen betrokkenheid meer bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding aan de bewoners. Het College heeft er vertrouwen in dat de corporaties ook zonder tussenkomst van de gemeente een goede vergoeding zullen verstrekken aan hun huurders.

3. (07-09) Wethouder Hulman zal als gastheer optreden bij de uitreiking van de Pendrecht Cultuurprijs in de Burgerzaal van het stadhuis. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 8 november. De Pendrecht Cultuur Prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.

4. (07-09) Burgemeester Opstelten treedt op 27 oktober aanstaande op als gastheer bij een ontvangst van de leden uit de Rotterdamse regio van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, de zogenoemde Op weg Naar Huis-groep Rotterdam.

5. (07-09) Burgemeester Opstelten is op 19 november gastheer bij de ontvangst in de Burgerzaal van de Vereniging van onderzoeksjournalisten (VVOJ). De Vereniging bestaat uit 350 Belgische en Nederlandse redacteuren, eindredacteuren, (adjunct-)hoofdredacteuren en freelance journalisten. De VVOJ houdt op 19 en 20 november 2004 haar jaarvergadering in Rotterdam.

Middelen en Control


* (03-09) Het College heeft het rapport van Twijnstra Gudde over de verzelfstandiging van de gemeentelijke kunstinstellingen naar de commissie Cultuur en Sport gestuurd. Het College onderschrijft de beleidslijnen uit het rapport en wil de verzelfstandiging van De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg, Theater Zuidplein en het Luxor Theater per 1 januari 2005 realiseren. Museum Boijmans Van Beuningen, het Wereldmuseum, het Historisch Museum, het Centrum Beeldende Kunst en het Maritiem Museum zouden per 1 januari 2006 verzelfstandigd moeten zijn. Met deze voorstellen geeft het College gehoor aan motie 2003/444 van het raadslid Van Heijgen.


* (07-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanwijzing binnengemeentelijke verstrekking persoonsgegevens vastgesteld. Doel hiervan is het proces van gegevensverstrekking binnen de gemeente te verbeteren, rekening houdend met de privacyaspecten en de wettelijke mogelijkheden.