Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
UB/A/2004/61194

Onderwerp Datum
Rapportage IWI: De praktijk ná het 10 september 2004
aanbesteden

Hierbij bied ik u aan het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen met als titel "De praktijk ná het aanbesteden: de feitelijke inkoop van afzonderlijke reïntegratietrajecten door UWV in de contractperiode 2002-2003". Dit rapport is de derde in een reeks. Eerder heeft de inspectie gerapporteerd over de aanbesteding in 2001 en 2002 door UWV. In de eerdere rapporten lag de nadruk vooral op de aanbesteding(sprocedure) zelf en de aanloop daarnaartoe, het onderhavige rapport heeft daarentegen betrekking op het proces na de aanbesteding en de gunning van de trajecten. Met belangstelling heb ik kennis genomen van het IWI-onderzoek.

De inspectie oordeelt positief over het feit dat UWV het overgrote deel (86%) van de reïntegratietrajecten conform de oorspronkelijke aanbesteding 2002, bij reïntegratiebedrijven heeft ingekocht. Bij een minderheid (14%) van de trajecten is dit niet het geval. De inspectie is van mening dat UWV in de onderzochte periode een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan een goede start van de nieuwe reïntegratiemarkt. De inspectie constateert in haar rapport dat UWV nog efficiënter zou werken als UWV conform de oorspronkelijke aanbesteding inkoopt.

UWV heeft aangegeven de nodige acties te ondernemen opdat in de toekomst inzichtelijk wordt wat de eventuele redenen zijn van een afwijking van de oorspronkelijke verdeling van de aanbesteding. Ik verwacht dat langs deze weg de rol van UWV op de reïntegratiemarkt optimaal transparant zal worden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(mr. A.J. de Geus)