Openbaar Ministerie

Persberichten
10 september 2004

Onderzoek naar hulp bij zelfdoding wordt vervolgd

Vanmiddag is de inverzekeringstelling beëindigd van de man die verdacht werd van euthanasie en/of hulp bij zelfdoding (art. 293/art. 294 wetboek van strafrecht). De man werd woensdag 8 september op het politiebureau in Hoorn aangehouden.

De man wordt niet langer verdacht van het plegen van euthanasie. Wel blijft hij verdacht voor het feit dat hij hulp heeft geboden bij zelfdoding en voor het overtreden van de wet op de geneesmiddelvoorziening (artikel 2 lid 3 op de wet geneesmiddelvoorziening). Uit het onderzoek tot nu toe is gebleken dat de verdachte medicijnen heeft verstrekt aan een persoon die suïcidaal was. In combinatie met andere medicijnen waren deze medicamenten dodelijk. In een eerdere verklaring heeft verdachte gezegd zich te beperken tot het geven van voorlichting en advies bij zelfdoding. Tijdens het verhoor werd duidelijk dat hij hulp heeft geboden door het verstreken van medicijnen. Ook zijn bij hem thuis grote hoeveelheden medicijnen aangetroffen.

Het onderzoek naar de feiten wordt verder voortgezet. Voor het onderzoek is het niet meer van belang dat de verdachte langer wordt vastgehouden.