Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 september 2004

ZORGAUTORITEIT NIEUWE TOEZICHTHOUDER ZORGSECTOR

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de instelling van een toezichthouder voor de zorgsector per 2006. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat toezicht houden op de ontwikkeling van (deel)markten in de gezondheidszorg. Ook gaat zij toezicht houden op de uitvoering van de nieuwe standaardverzekering voor curatieve zorg. Tevens zal de Zorgautoriteit de beoogde gereguleerde marktwerking bevorderen. De Zorgautoriteit gaat voor de zorg een vergelijkbare rol vervullen als de Opta in de telecommarkt.

Door de komst van de Zorgautoriteit wordt een belangrijke voorwaarde gecreëerd voor het invoeren van gereguleerde marktwerking in de zorgsector. De Zorgautoriteit let onder andere op kosten, prijzen en contractvoorwaarden. De mate van marktwerking zal per deelsector in de gezondheidszorg verschillen. De Zorgautoriteit zal sectorspecifieke regels gaan stellen. Als marktwerking in een deelmarkt wordt verstoord, bijvoorbeeld door oneerlijke concurrentie, dan kan de Zorgautoriteit ingrijpen. Ze kan dat bijvoorbeeld doen door het stellen van voorwaarden of het opleggen van dwangsommen. De Zorgautoriteit zal nauw samenwerken met andere toezichthouders en instanties in de zorg zodat administratieve rompslomp en dubbel toezicht wordt vermeden.

De Zorgautoriteit valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van VWS. De minister kan algemene aanwijzingen geven, maar kan geen beslissingen van de Zorgautoriteit toetsen in individuele zaken. De Zorgautoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zullen in een convenant nadere afspraken maken over welke instantie moet ingrijpen bij economisch machtsmisbruik. Het huidige College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ) zullen opgaan in de Zorgautoriteit. De Zorgautoriteit voert dan tevens de huidige taken van het CTG uit. In 2010 zal worden bekeken of de Zorgautoriteit moet opgaan in de NMa.

RVD, 10.09.2004