Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
10 september 2004

KABINET VEREENVOUDIGT TARIEFSTRUCTUUR TAXI

De ministerraad heeft op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat ingestemd met een sterk vereenvoudigde tariefstructuur voor de straattaxi. Dit voorstel is in overleg met de taxibranche en de Consumentenbond totstandgekomen. Consumenten kunnen voortaan voor aanvang van een taxirit een redelijke inschatting van de ritprijs maken, omdat de nieuwe tariefopbouw transparant is. Het besluit past in een pakket van maatregelen om de geliberaliseerde taximarkt beter te laten functioneren.

De nieuwe tariefstructuur verschilt in twee opzichten van de huidige situatie. In de nieuwe situatie is de ritprijs enkel gebaseerd op de ritlengte. De tijdsduur van de rit heeft dan geen invloed meer op de ritprijs. Ten tweede wordt een basistarief ingevoerd waarin de eerste 2 of 3 kilometers zijn inbegrepen, en een kilometertarief voor de kilometers daarna. De nieuwe structuur vergt een wijziging van de Wet personenvervoer 2000 en kan over twee jaar daadwerkelijk worden ingevoerd. Uitgangspunt is daarbij wel dat de huidige praktijk van het aanbieden van vaste tarieven voor ritten, bijvoorbeeld van en naar Schiphol, mogelijk blijft. De voorwaarde dat die tarieven tevoren bekend moeten zijn en met de klant overeengekomen, blijft ook gelden.

De nieuwe tariefstructuur is een belangrijke impuls om de concurrentie op de taximarkt daadwerkelijk te vergroten. De consument kan de tarieven van verschillende taxibedrijven straks beter vergelijken doordat er met een kilometerprijs wordt gerekend. De vergelijkbaarheid wordt ook vergroot door de maatregel om de tarieven verplicht duidelijk leesbaar in en buiten de taxi kenbaar te maken.

Met de grote steden wordt overleg gevoerd over maatregelen op de standplaatsen, omdat de wijze waarop een taxi daar wordt aangeboden mede bepalend is voor het daadwerkelijk kunnen nemen van de taxi naar keuze. Te denken valt bijvoorbeeld aan een informatiebord met richtprijzen of een andere opstelling van de taxi's.

RVD, 10.09.2004