Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
10 september 2004

PENSIOENFONDSEN MOGEN AFKOOP PREPENSIOEN TOESTAAN

Pensioenfondsen krijgen met ingang van 2006 de mogelijkheid afkoop van prepensioenrechten toe te staan. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën.

Het voorstel maakt deel uit van het wetsvoorstel waarin de nieuwe regels staan voor VUT, prepensioen en levensloop die in 2006 moeten ingaan. Het kabinet verwacht dat door het vervallen van de fiscale aftrekmogelijkheden van VUT- en prepensioenpremies een aantal prepensioenregelingen op termijn zal verdwijnen. Met het schrappen van het afkoopverbod wil het kabinet voorkomen dat pensioenfondsen verplicht zijn dan nog langdurig al opgebouwde prepensioenrechten te administreren. Op dit moment is het al mogelijk om opgebouwd prepensioen over te hevelen naar het ouderdomspensioen. Door de maatregel worden pensioenfondsen in de gelegenheid gesteld om werknemers de mogelijkheid te bieden om hun opgebouwde pensioenrechten zonder belastingheffing over te hevelen naar een levensloopregeling. Bij uitbetaling van de waarde van prepensioenrechten moet inkomstenbelasting worden betaald.

Werknemers krijgen door de nieuwe regeling dus géén recht op afkoop van opgebouwd prepensioen. Of het in een bepaalde sector of regeling wenselijk is om afkoop toe te staan, is een beslissing die is voorbehouden aan de sociale partners die de pensioenfondsen besturen. Dit stelt hen in staat om op decentraal niveau collectieve en individuele belangen af te wegen.

Het kabinet heeft ook besloten dat pensioenfondsen in 2006 hun deelnemers moeten informeren over de waarde van hun prepensioen. De pensioenfondsen moeten het overzicht sturen aan alle deelnemers die nu prepensioen bij hen opbouwen. Aan vroegere deelnemers, de zogenaamde slapers, moeten de pensioenfondsen op verzoek informatie geven.

Het wetsvoorstel met de nieuwe regels voor VUT, prepensioen en levensloop wordt binnenkort bij de Tweede Kamer ingediend.

RVD, 10.09.2004