Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
10 september 2004

STROOMLIJNING MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES EN IDENTIFICATIE

BIJ DIENSTVERLENING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met stroomlijning van de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT) en de Wet identificatie bij dienstverlening (WID).

Met het wetsvoorstel worden onder andere de volgende zaken geregeld: · De toezichthouders op de wet MOT en de WID krijgen, voor zover niet sprake is van tuchtrecht, de bevoegdheid om boetes en dwangsommen op te leggen bij niet-naleving van de wet. · Meldende instellingen krijgen bericht als hun melding leidt tot strafrechtelijke vervolging en worden geïnformeerd over de uitkomst daarvan. · Het meldpunt krijgt de bevoegdheid om in uitzonderingsgevallen de toezichthouders te informeren over het meldgedrag van een instelling. · Verwerking en analyse van meldingen zal worden toegespitst op enkele specifieke misdrijven, waaronder in elk geval witwassen en financiering van terrorisme. · De toezichthouders krijgen de bevoegdheid instellingen die hun verplichtingen onvoldoende naleven, aanwijzingen te geven over hun administratieve organisatie.

De wetswijziging loopt vooruit op de overgang van een regel-gebaseerde benadering naar een meer risico-gebaseerde benadering. Uiteindelijk moet dit resulteren in een geringer aantal meldingen en dus lagere administratieve lasten waardoor een betere follow-up van meldingen mogelijk wordt gemaakt. Over de overige verbeteringen (in opsporing, organisatie MOT, aanwijzing Openbaar Ministerie) zal later deze maand een brief aan de Kamer worden verzonden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 10.09.2004