Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Het Rode Kruis, de `stille werker' in Beslan, Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay
...en een 60-tal andere conflicthaarden in de wereld

Neutraliteit en vertrouwelijkheid zijn cruciaal voor de werking van het Internationale Rode-Kruiscomité (`International Committee of the Red Cross' of ICRC), maar zorgen ervoor dat de activiteiten van het Comité weinig zichtbaar zijn in de media en voor het publiek. Nochtans is en blijft het ICRC in zowat alle conflictgebieden actief, ook op die plaatsen die andere hulporganisatie reeds verlaten hebben.

Het Internationale Rode-Kruiscomité (`International Committee of the Red Cross' of ICRC) is een onafhankelijke en neutrale instelling met als opdracht internationale hulp en bescherming bieden aan slachtoffers van oorlogen en conflicten. Rode-Kruismedewerkers zorgen voor bescherming, voedsel, opvang, medische hulp... Zij sporen vermisten op en zorgen ervoor dat familieleden met elkaar in contact kunnen blijven. Daarnaast bezoeken zij gevangenen en verspreiden zij informatie over het Internationaal Humanitair Recht aan de strijdkrachten en de bevolking. Het ICRC treedt ook op als neutrale tussenpersoon tussen strijdende partijen. Net omdat neutraliteit essentieel is om de werking van het ICRC te garanderen, treedt het Comité zelden op de voorgrond.

Een overzicht van enkele `stille werken' van het ICRC

Bijvoorbeeld de bezoeken van het ICRC aan de gevangenen van Guantanamo Bay als enige hulporganisatie blijven enkel mogelijk dankzij de neutraliteit en vertrouwelijkheid van het Comité.

In Afghanistan is het ICRC reeds 20 jaar onafgebroken aanwezig. Het blijft er zijn activiteiten voortzetten, ondanks het vertrek van medewerkers van vele andere internationale hulporganisaties.

Sinds de eerste Golfoorlog is het ICRC steevast actief in het Iraakse conflictgebied. Het Comité is weliswaar bezorgd om de recente ontvoering van hulpverleners, maar heeft beslist het land niet te verlaten. Vermisten opsporen en familieleden hierover inlichten staan er vandaag de dag hoog op de agenda.

Ook voor de hulpverlening bij het recente gijzeldrama in Beslan, zette het ICRC alle middelen in. Reeds bij het begin van de gijzelneming op
1 september bood het Comité achter de schermen zijn hulp aan de Russische overheid aan. De noden voor medische bijstand op korte en middellange termijn zijn dankzij wereldwijde solidariteit van de nationale Rode-Kruisverenigingen intussen gedekt. Het Rode Kruis zal de bijkomende ingezamelde fondsen aanwenden voor psychologische hulpprogramma's aan de kinderen die het drama hebben overleefd en de families van de gijzelaars. Ook zullen de nodige inspanningen geleverd worden om de nazorg en rehabilitatie van de vele gewonden te verzekeren. Rode Kruis-Vlaanderen zal een bedrag overmaken aan het ICRC om de middellange- en langetermijnhulp voor de slachtoffers te steunen. Storten kan nog altijd op rekeningnummer 000-0000025-25 met vermelding `slachtoffers Beslan', of via www.rodekruis.be.

Meer info: www.icrc.org.

Mechelen, 10 september 2004