Gemeente Utrecht

Inkomen Utrechtse ouderen beter door regelingen gemeente

Ouderen in Utrecht met een laag inkomen hebben meer te besteden dan ouderen in andere gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van het NIBUD in tien gemeenten. Dit is het gevolg van de verschillende gemeentelijke regelingen voor inkomensondersteuning. De gemeente Utrecht is trots op dit resultaat. Wethouder Spekman van Sociale Zaken en werkgelegenheid: "Wij doen het maximale, binnen onze eigen budgetten en wettelijke mogelijkheden, om het inkomen van ouderen met een laag inkomen te ondersteunen. Maar het is nog niet genoeg. De armoede neemt toe, ook onder ouderen. Wij blijven alle mogelijkheden benutten om de armoede te bestrijden. Het rijk zou daar ook structureel meer geld voor over moeten hebben, in plaats van het inzetten van eenmalige potjes."

Gemeenten zijn vrij in het uitvoeren van regelingen om het inkomen van ouderen te ondersteunen. Voor mensen met lage inkomens en hoge (ziekte)kosten zijn deze regelingen van groot belang, want elke euro telt voor hen. De ouderenorganisaties ANBO, PCOB en Unie KBO hebben het NIBUD gevraagd om te onderzoeken in hoeverre de beleidsvrijheid van gemeenten leidt tot grote verschillen in koopkracht voor ouderen.

De verschillen in koopkracht zijn in de praktijk aanzienlijk. Van de tien onderzochte gemeenten houden 65+-ers met een laag inkomen in Utrecht (gemeente nummer 1 in het onderzoek) beduidend meer geld over, nadat noodzakelijke uitgaven zijn betaald.

Utrecht heeft verschillende regelingen om het inkomen van ouderen met een laag inkomen (en andere minima) te ondersteunen, zoals: kwijtschelding van belastingen, collectieve aanvullende ziekenfondsverzekering, tegemoetkoming voor onder meer medicijnen in 2004/2005, individuele bijzondere bijstand voor chronisch zieken in 2004/2005, stadspas, reductie op openbaar vervoer, individuele tegemoetkoming in vervoerskosten en warme maaltijd-voorziening.

Eerder onderzoek van het NIBUD (in 2003) naar het effect van het Utrechtse minimabeleid wees al uit dat de Utrechtse regelingen een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van de armoede.

Noot voor de media:
Het onderzoeksrapport is te vinden op www.nibud.nl (via actueel-onderzoeksrapporten)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 10 55.

Utrecht, 10 september 2004.