Erasmus


10-09-04 Actie voor registratie onder eigen personeel ziekenhuizen succesvol. Honderden nieuwe donorregistraties.

Ziekenhuizen in de regio Rotterdam en omstreken hebben op 22 april 2004 een regionale actiedag gehouden om hun medewerkers te stimuleren, hun donorschapkeuze te laten registreren. Er zijn toen in totaal 31.000 formulieren verspreid in tien ziekenhuizen in de regio. In de drie maanden na de actie is het aantal registraties met 300% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2003.

Uit gegevens van het centrale Donorregister, Kerkrade, blijkt dat uit de regio 937 registraties afkomstig zijn, tegenover 275 in 2003. Landelijk waren er tussen 22 april en 22 juli 7331 registraties, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Van de 937 registraties zijn er 590 nieuw. De overige 347 mensen hebben hun wilsbeschikking gewijzigd of opnieuw ingestuurd omdat zij niet meer wisten of en hoe zij stonden geregistreerd in het Donorregister. Niet alle registraties staan overigens voor potentiële donoren: 236 van de 937 geregistreerde mensen maken bezwaar tegen het gebruik van hun weefsels of organen. De overigen geven toestemming of laten nabestaanden of een aangewezen persoon beslissen over donatie.

Caroline van Asten, transplantatiecoördinator in het Erasmus MC, is blij met het resultaat. "De actie was niet bedoeld om donoren te werven, maar om mensen er op te wijzen dat zij een keuze kunnen maken en dat zij die keuze kunnen laten vastleggen. Als de keuze niet is vastgelegd, worden nabestaanden vaak geconfronteerd met de vraag rond het overlijden van hun dierbare."

Nederland kent lange wachttijden voor donororganen. Nierpatiënten wachten gemiddeld vier tot vijf jaar, patiënten voor hart, lever of longen ongeveer twee jaar. Vooral deze laatste groep kan vaak niet lang wachten en kent een hoog sterftepercentage. Om het enorme tekort aan donororganen te verminderen, vond in 1998 een landelijke registratie plaats. 37% van de Nederlandse bevolking heeft zich laten registreren, waarvan 55% als orgaandonor.

De ziekenhuizen die deelnamen aan de actie zijn: Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht/Zwijndrecht; Reinier de Graaf Groep, Delft; Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, Rotterdam; Ruwaard van Putten Ziekenhuis, Spijkenisse; Vlietland Ziekenhuis, Schiedam-Vlaardingen; Ziekenhuis Walcheren, Vlissingen; Ziekenhuis Lievensberg, Bergen op Zoom; Franciscus Ziekenhuis, Roosendaal; Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam en Erasmus MC, Rotterdam.