Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

Onderzoek naar effectiviteit RSI-maatregelen hard nodig

Meer betrokkenheid van onderzoeksinstituten, zorgverleners en overheid

Er is aanvullend onderzoek nodig om te weten welke maatregelen voor preventie en behandeling van RSI-klachten écht werken. Dit stelt TNO vast in haar programmeringstudie, die zij samen met de Vrije Universiteit/VUmc en het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat uitvoerde in opdracht van de ministeries van SZW en VWS. De studie geeft de onderzoeksprioriteiten aan voor zowel preventie als behandeling van RSI.

Onderzoeksprioriteiten preventie en behandeling RSI Voor preventie van RSI-klachten heeft het prioriteit onderzoek te doen naar:
= de effectiviteit van pauzesoftware,
= de effectiviteit van alternatieve computerinvoermiddelen en = de effectiviteit van organisatorische aanpassingen in het werk.

Voor behandeling en reïntegratie van RSI-patiënten heeft het prioriteit onderzoek te doen naar:
= de effectiviteit van oefentherapie,
= de effectiviteit van multidisciplinaire reïntegratieprogramma's en
= de effectiviteit van een participatieve aanpak bij het invoeren van werkaanpassingen.

Bovenstaande conclusies presenteerde dr. Birgitte Blatter, onderzoeker bij TNO Arbeid, vandaag tijdens een invitational conference aan RSI onderzoekers, behandelaars, beleidsmedewerkers en andere belanghebbenden.
Blatter: 'Om RSI-onderzoek in de toekomst vorm te kunnen geven is meer betrokkenheid nodig van zowel onderzoeksinstituten, zorgverleners als ook van de ministeries VWS en SZW. In het belang van RSI-patiënten zou het de overheid sieren een minder terughoudende positie hierin in te nemen.'
Zij reageerde hiermee op de stelling van drs. Feringa, directeur Arbeidsveiligheid en -gezondheid van het ministerie van SZW. Die zei op de conferentie dat vooral onderzoekers en behandelaars hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen bij het uitvoeren en financieren van verder onderzoek.

Andere toetsenborden en training ergonomische vaardigheden lijkt te werken
Er is de laatste jaren vooral onderzoek gedaan over de behandeling van RSI. Het valt echter nog steeds niet met zekerheid te zeggen of de verschillende nu gehanteerde RSI-maatregelen ook werkelijk van invloed zijn op vermindering van klachten en verzuim. Wel lijkt het trainen van ergonomische vaardigheden de kans op RSI klachten te verminderen en lijkt het gebruik van alternatieve toetsenborden door werknemers met klachten eveneens een gunstig effect te hebben op het verloop van de klachten.

In het rapport 'RSI-maatregelen: preventie, behandeling en reïntegratie' is ook de stand der wetenschap over de huidige effectiviteit van RSI-maatregelen opgenomen.

Noot voor de redactie /