Gemeente Haarlem

10 september 2004
Publieksdienst
Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
023-5115171
mjuthan@haarlem.nl
236/2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders


Persbericht

Wet werk en bijstand op gemeentelijk niveau ingevuld


Nieuwe Haarlemse bijstandsregels per 1 januari 2005


Afgelopen woensdag heeft de Haarlemse gemeenteraad ingestemd met nieuwe regels voor de bijstand. Deze regels zullen per 1 januari 2005 ingaan en zijn een gemeentelijke uitwerking van de landelijke Wet werk en bijstand.

Met de nieuwe wet stimuleert de rijksoverheid gemeenten om mensen die in de bijstand zitten sneller aan het werk te helpen. Daarom zijn gemeenten volledig verantwoordelijk gemaakt voor de kosten van bijstandsverlening. Binnen de wet is wel meer ruimte gekomen voor het maken van eigen keuzes en regels die afgestemd zijn op de Haarlemse situatie. Dat is nu gebeurd met het aannemen van vier nieuwe verordeningen.

Haarlem heeft duidelijke keuzes gemaakt onder het motto 'streng maar rechtvaardig'. Voor degenen die er recht op hebben is de bijstand een vangnet. In het geval van fraude zal er echter hard opgetreden worden. Een korting van maximaal 50% op de uitkering behoort dan tot de mogelijkheden. Daarnaast legt Haarlem de nadruk op het vinden van werk en het voorkomen van langdurige bijstandsafhankelijkheid. Degenen die kúnnen werken zijn vanaf 1 januari 2005 ook verplicht om actief te zoeken naar betaald werk. Dit hoeft niet meer aan te sluiten bij het opleidingsniveau. Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor het opdoen van werkervaring, bijvoorbeeld door tijdelijk te werken met behoud van uitkering. Of tot het volgen van cursussen om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Ook de inspraak van cliënten op het gemeentelijke bijstandsbeleid is geregeld. In de cliëntenraad zullen (vertegenwoordigers van) cliënten plaatsnemen om mee te praten en invloed uit te oefenen op het beleid rondom sociale zaken en werkgelegenheid.

De meeste cliënten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen pas vanaf
1 januari 2005 voor het eerst te maken krijgen met de nieuwe Wet werk en bijstand (Wwb). In 2004 is er voor hen niet veel veranderd. In 2005 zal voor een grote groep de aangepaste rechten en plichten gaan gelden, met name ten aanzien van de arbeidsplicht. Het afgelopen jaar zijn zij door middel van nieuwsbrieven al verschillende malen geïnformeerd over de wijzigingen die de nieuwe wet voor hen meebrengt. In de loop van 2005 zullen cliënten worden uitgenodigd voor een gesprek over de omzetting van hun uitkering naar de Wwb.

De Wwb verordeningen zijn door een zeer goede samenwerking tussen de diverse betrokken partijen tot stand gekomen. De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de wethouder hebben in overleg met de belangengroepen uit de beleidsadviescommissie, de leden van de commissie OWSR en de gemeenteraad deze verordeningen gerealiseerd.


---- --